Veľa hlbokých vrások na čele môže súvisieť s vyšším rizikom vzniku kardiovaskulárnych chorôb. Aj tieto ochorenia môžete vyčítať z tváre!

Vedci sledovali viac ako 3000 zdravých dobrovoľníkov s vráskami po dobu 20 rokov.
vrásky a diagnostika z tváre

zdroj: pxfuel.com

Podľa výskumu, predstaveného na kongrese Európskej spoločnosti pre kardiológiu v Mníchove, pravdepodobne existuje súvislosť medzi vráskami a zdravím nášho srdca.

Štúdiu realizoval tím Yolandy Esquirolové z Paul Sabatier University vo francúzskom Toulouse. Vedci sledovali 3221 zdravých dobrovoľníkov, ktorí mali v čase začatia výskumu 22, 42, 52 a 62 rokov.

Vrásky na čele boli definované u každej osoby zvlášť, konkrétne ich počet a hĺbka. Dostali bodové označenie podľa toho, ako boli hlboké alebo či boli vôbec prítomné. Všetci dobrovoľníci boli potom sledovaní po dobu 20 rokov.

Za túto dobu 7% dobrovoľníkov zomrelo. U osôb s početnými a hlbokými vráskami označenými číslom 3, úmrtnosť dosahovala 15,2% a u tých, ktorí mali vrásky označenej prvým stupňom, to bolo 6,6%.

Konkrétne išlo o úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia, a to nezávisle na tom, ako boli tieto osoby staré, akého boli pohlavia, aká bola ich kultúrna úroveň, či fajčili, či mali vysoký krvný tlak, cukrovku alebo narušený metabolizmus tukov.

Aj ďalšie signály ukazujú, ako môže byť dôkladná analýza tváre dôležitá v súvislosti so zdravím.

Napríklad môžu byť zaznamenané známky úzko súvisiace s rizikovými faktormi, ako je vysoký cholesterol- ukladanie tuku v kruhu okolo rohovky či mimický výraz úzkosti, ktorý je typickou známkou stresu.

Diagnostika chorôb z tváre

Vonkajší vzhľad kože je odrazom nášho vnútorného stavu. Tvárová analýza bola v tradičnej čínskej medicíne považovaná za údaj o zdraví orgánov alebo poskytovala užitočné usmernenie v získaní zdravia.

Už tisícky rokov známe podrobné mapy tvárovej diagnostiky vrátane jej línií, orgánových zón a farebnej typológie pokožky, slúžili na zisťovanie príčin chorôb, ale aj ako podpora pri výbere správnej liečby.

Toto sú kľúčové zóny tváre a ich pridružené orgány

Čo prezrádza naša pleť

Zdroj: Redakcia ZDRAVIE.sk

Čelo: tenké črevo, pankreas, pohlavný systém

  • Začevenanie alebo suchá, šupinatá pokožka - je prejavom nedostatku tekutín v zažívacom trakte
  • Akné – v tejto zóne predstavuje zažívacie ťažkosti (nedostatočné vyprázdňovanie - intoxikácia)
  • Vrásky medzi obočím (ktoré nie sú procesom prirodzeného starnutia) – môžu naznačovať problémy v oblasti pečene
  • Spánková oblasť – poukazuje na poruchy slinivky brušnej (pankreas).

Očné okolie: obličky, pečeň

  • Zvislé vrásky medzi obočím – poukazujú na nerovnováhu v pečeni
  • Suchá šupinatá alebo začervenaná pokožka v záhyboch horných očných viečok – poukazuje na poruchy funkcie pečene
  • Opuchy očného okolia – opuchy sa tvoria najmä prebytkom vody alebo tuku v organizme. Ak sú opuchy očných viečok veľmi výrazné, môže to značiť problémy s trávením, môžu tiež poukazovať na poruchy vylučovacieho systému
  • Tmavé sfarbenie očných viečok – značí o stagnácií krvi v obličkách. Ak sú prejavy sfarbenia napríklad na pravej strane očného okolia ide o poruchu pravej obličky. Ďalším prejavom poruchy sú aj spotené ruky a nohy.
  • Výrazné tukové pupienky (mílie) – poukazujú sa usadeniny najmä tukového charakteru a hlieny v oblasti sleziny a pankreasu

Nos: srdce

  • Kožné zmeny na nose a jeho okolí – opuchy, výrazné pigmentačné zmeny alebo deformácie poukazujú na činnosť srdca
  • „Čierne bodky“ (komedóny) – zvyčajne predstavujú zlé trávenie žalúdka a nízky obsah kyseliny chlorovodíkovej
  • Viditeľné krvné kapilárky (kožné krvné cievky) a ich praskanie – môže poukazovať na vysoký krvný tlak alebo poruchy srcovocievneho systému
  • Rozšírené žilky v okolí nosa – môžu poukazovať na vysoký krvný tlak či nesprávnu funkciu srdca

Ak vás diagnostika chorôb z tváre zaujala, viac sa dočítate v tomto článku.


Prečítajte si aj:

Pvé vrásky: ako ich odhaliť?

Hrozno pomáha aj na vrásky