Prvé vrásky: ako ich oddialiť?

Starnutie kože sa prejavuje ako u žien, tak aj u mužov. Viac však znepokojuje ženy. Vrásky sú výsledkom povrchových a štrukturálnych nerovnomerností pleti. Vo veľkej miere ich ovplyvňuje výmena živín, prísun a dostatok minerálov, vitamínov a vody (nielen v koži, ale v celom tele).

Umiestnenie a tvar vrások určujú gény od predkov. Prvé vrásky sa zvyčajne objavujú okolo 25. roku života. Niektorí ich v tomto veku ešte nemajú viditeľné, ale nerovnosti v hlbších vrstvách kože sa vytvárajú už aj u nich.

Na vrásky pôsobia vonkajšie aj vnútorné faktory

Vnútorné faktory:

Strata stavebných zložiek kože - pevnosť zabezpečuje kolagén a elastín. Kolagén predstavuje až 70 % všetkých bielkovín v ľudskej koži, a stúpajúcim vekom sa postupne odbúrava. Viaže vodu, čím zvlhčuje pokožku. Elastín je stálejší ako kolagén a je odbúravaný v menšej miere.

Strata vody – prirodzeným starnutím sa postupne znižuje obsah vody v koži.

Premnoženie voľných radikálov – voľné radikály odbúravajú kolagén na menšie, neúčinné bielkoviny.

Vonkajšie faktory:

Životný štýl – proces starnutia urýchľujú všetky zmeny životného prostredia.

Slnečné žiarenie – vystavovaním kože slnečnému žiareniu urýchľujeme proces starnutia). Slnečné žiarenie je najlepším spôsobom získavania vitamínu D, pobyt na priamom slnku neodmietajte – cca 15 minút denne, určite však nie medzi 10. a 16. hodinou.

Nadmerné vystavovanie kože slnečnému žiareniu vedie k tomu, že v tridsiatke vyzeráme na štyridsať.

Boj proti vráskam

1. Koenzým Q10

Má omladzujúci účinok na pleť. Koenzým ju chráni pred predčasným starnutím. Ako antioxidant napomáha Q10 pleť udržiavať hydratovanú, čo jej pomáha získať späť mladistvý vzhľad.

2. Kyselina hyalurónová

Táto látka dokáže perfektne oddialiť tvorbu vrások. Určite aj vyhladiť tie, ktoré už vznikli, a takisto regeneruje pokožku.

3. Olivy a vitamíny

Retinol (vitamín A) a vitamín E majú za úlohu regenerovať a obnovovať veľmi suchú pleť. Táto kombinácia základných zložiek krému podporuje práve regeneráciu tváre a obnovu jej kožných buniek, dodáva pokožke potrebné vitamíny. Napomáha predchádzať predčasnému starnutiu tváre, krku a dekoltu. Zároveň zabraňuje vysušovaniu pokožky.


Prečítajte si tiež:

Ach tie vrásky... Prečo ich máme a vieme sa ich vôbec zbaviť?