Nová diagnostika rakoviny hrubého čreva a konečníka! Nepríjemnú kolonoskopiu môže nahradiť metóda, ktorá odhaľuje prítomnosť nádorových buniek už z krvi pacienta

Na Slovensku žije s rakovinou hrubého čreva a konečníka približne 22-tisíc pacientov, pričom každý rok pribudne zhruba 2800 mužov a 1950 žien.
Nová diagnostika rakoviny hrubého čreva a konečníka

zdroj: em.muni.cz | Zdroj: Flickr.com

Novú diagnostickú metódu pre rozpoznanie a sledovanie vývoja kolorektálneho karcinómu, teda nádorov hrubého čreva a konečníka, vyvinuli vedci z inštitútu CEITEC Masarykovej univerzity (MU) v spolupráci si Masarykovým onkologickým ústavom (MoU).

Úmrtnosť na rakovinu hrubého čreva a konečníka je vysoká

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) SR žije na Slovensku s kolorektálnym karcinómom približne 22-tisíc pacientov, pričom každý rok pribudne zhruba 2800 mužov a 1950 žien s týmto ochorením, z toho viac ako 2000 pacientov zomiera.

Kolorektálny karcinóm patrí medzi najčastejšie typy rakoviny aj v susednom Česku.

Aktuálne sa dá tento typ rakoviny odhaliť pomocou testu na okultné, teda skryté, krvácanie v stolici, a následným kolonoskopickým vyšetrením.

Na Slovensku beží aj Národný populačný skríning formou vyšetrenia zo stolice odhalí, ktorý dokáže odhaliť prítomnosť nádoru hrubého čreva a konečníka od jeho najrannejších štádií, odhalí aj väčšie polypy, čo sú predrakovinové nezhubné výrastky čreva.

Skorý záchyt rakoviny hrubého čreva a konečníka však u nás stále výrazne zaostáva za svojimi možnosťami.

Nová diagnostická metóda dokáže odhaliť prítomnosť nádorových buniek už z krvi pacienta

Základom metódy, ktorú vyvinul tím pod vedením prof. RNDr. Ondřeja Slabého, Ph.D. , je sledovanie hladín niekoľkých tzv. cirkulujúcich mikroRNA, ktoré sa do krvi pacienta dostávajú z nádorového tkaniva.

Metóda dokáže rozlíšiť, či má človek nádor hrubého čreva alebo nie, lekári z nej môžu odvodiť tiež úspešnosť liečby a prípadne to, či sa nádor nevracia.

"Naša metóda vie tiež pomerne citlivo predpovedať nádej na prežitie pacienta v horizonte troch rokov, a to v ktoromkoľvek klinickom štádiu choroby. To je dôležité pre plánovanie liečby, napríklad pre rozhodnutie, či pacient podstúpi len chirurgický zákrok, alebo bude potrebovať aj chemoterapiu, "priblížil možnosti novej diagnostickej metódy profesor Slabý.

Niektoré mikroRNA sú využívané bunkami, vrátane tých nádorových, pre vzájomnú komunikáciu, preto sa môžu dostať do krvného obehu, a na základe ich hladín je potom možné zistiť prítomnosť, ale aj vybrané vlastnosti nádoru.

Aby vedci našli tie, ktoré súvisia s kolorektálnym karcinómom, porovnali hladiny mikroRNA u stoviek pacientov a stoviek zdravých ľudí.

Nová metóda je podľa vedeckého tímu Masarykovej univezity veľmi efektívna, má totiž 90% citlivosť - dokáže teda zo vzorky krvi správne identifikovať 9 z 10 pacientov s kolorektálnym karcinómom.


Súvisiace články:

Rakovina hrubého čreva a konečníka je ročne diagnostikovaná takmer 4000 Slovákom!

Ako sa pripraviť na kolonoskopiu?