Rakovina hrubého čreva a konečníka je každoročne diagnostikovaná takmer 4-tisíc Slovákom! V prevencii môžeme, podľa odborníkov, robiť oveľa viac

V prevencii kolorektálneho karcinómu môžeme podľa Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti (SGS) napriek čiastočnému úspechu robiť oveľa viac. Ako spolutvorca národného skríningu vyzýva preto na prijatie niekoľkých opatrení.
pacient s rakovinou hrubého čreva v nemocnici

Zdroj: Pixabay.com

V boji s rakovinou hrubého čreva môžeme urobiť oveľa viac!

Slovenská gastroenterologická spoločnosť považuje boj proti rakovine hrubého čreva za najvyššiu prioritu verejnej zdravotnej politiky na Slovensku. Vo svojej Výzve na zlepšenie skríningu kolorektálneho karcinómu vyzýva na prijatie týchto opatrení:

  • podporiť preventívnu primárnu skríningovú kolonoskopiu, ako najúčinnejšiu formu prevencie rakoviny hrubého čreva, v populačnom skríningu aj v rizikových skupinách.
  • odstrániť bariéry pre vykonávanie kolonoskopie, a to najmä zabezpečiť dostupnú bezbolestnú kolonoskopiu pre každého pacienta, ktorý si zvolí túto formu skríningu.
  • investovať z verejných zdrojov adekvátne prostriedky do osvetových kampaní pre verejnosť.
  • uhrádzať v adekvátnej výške zložité výkony na špecializovaných pracoviskách.

Pre boj s rakovinou hrubého čreva môžeme urobiť oveľa viac. Viac, aby nezomierali ľudia na Slovensku na preventabilné ochorenie, ale aj viac, aby náročná onkologická liečba rakoviny hrubého čreva a konečníka zbytočne neodčerpávala milióny z rozpočtov zdravotných poisťovní,“ uviedol vedecký sekretár SGS Tibor Hlavatý.

Ročne zomrie na rakovinu hrubého čreva alebo konečníka viac ako dvetisíc Slovákov

Slovensko je krajinou druhým najvyšším výskytom onkologických ochorení čriev v Európe. V úmrtnosti mužov je dokonca na čele rebríčka.

Na rakovinu hrubého čreva a konečníka na Slovensku každoročne ochorie takmer 4-tisíc pacientov, z toho viac ako dvetisíc pacientov zomiera.

Napriek výraznému pokroku v diagnostike a liečbe kolorektálneho karcinómu, je táto choroba naďalej vážnym spoločenským a medicínskym problémom.

Skorý záchyt rakoviny hrubého čreva a konečníka u nás stále výrazne zaostáva za svojimi možnosťami.

Rakovina hrubého čreva a konečníka je pritom rakovina, ktorej sa dá pomocou preventívnych opatrení vyhnúť takmer na 100 %. Na nádorové ochorenia čriev by sa pri pravidelných preventívnych vyšetreniach nemuselo vôbec umierať,“ uviedol predseda pracovnej skupiny pre skríning kolorektálneho karcinómu SGS Rudolf Hrčka.

Národný populačný skríning formou vyšetrenia zo stolice odhalí prítomnosť nádoru hrubého čreva a konečníka od jeho najrannejších štádií. Odhalí aj väčšie polypy, čo sú predrakovinové nezhubné výrastky čreva.


Prečítajte si: Zdravotné poisťovne spustili skríning rakoviny hrubého čreva


Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka

Skríning populácie vo veku nad 50 rokov má za úlohu zachytiť rakovinu v čo najskoršom štádiu. Vtedy sa dá nález ešte bezpečne odstrániť a tým zlepšiť prognózy vyliečenia a znížiť počty zbytočných úmrtí.

Čísla pre Slovensko z dostupných údajov hovoria o tom, že pri zavedení celoplošného populačného skríningu by sme zachránili ďalších 362 ľudských životov.

Preventívna kolonoskopia môže znížiť úmrtnosť až o 83 %

Podľa údajov Národného onkologického inštitútu (NOI) získaných z viacerých zahraničných štúdií je zrejmé, že najväčší prínos rôznych stratégií skríningov má práve skríningová kolonoskopia (raz za 10 rokov).

Kolonoskopia je oveľa presnejšia diagnostická a zároveň aj terapeutická metóda. Zisťuje sa pri nej prítomnosť polypov a nádorov pričom zachytí 100 % prípadov rakoviny, a to aj tých vo včasnom, liečiteľnom stave,“vysvetľuje prezident SGS Martin Huorka.

Zvýšiť záujem a účasť na preventívnej kolonoskopii by okrem lepšej informovanosti a osvety, podľa SGS pomohli aj presné a adekvátne pravidlá úhrad analgosedácie (farmakologické utlmenie pacienta do stavu, v ktorom nevníma podnety okolia) pre bezbolestné endoskopické vyšetrenia.


Prečítajte si aj:

Rakovina hrubého čreva a konečníka- ako sme na tom s jej liečbou na Slovensku?

Ako sa pripraviť na kolonoskopiu?