Vyložte si nohy na stôl na 10-15 minút, niekoľkokrát denne, ideálne aj počas pracovnej doby! Môžete predísť tomuto dedičnému ochoreniu

Prebytočná krv, ktorá sa hromadí v dolných končatinách počas dlhého sedenia či státia, vďaka tomu odtečie, a človek pocíti úľavu.
vyložené nohy na stole prevencia kŕčových žíl

zdroj: pikrepo.com

Začína sa to pocitmi ťažkých unavených nôh, nočnými kŕčmi, pálením a svrbením, bolesťami pozdĺž žíl, pocitmi napätia, častou bolesťou, najmä pri dlhom sedení alebo státí, alebo zvýšenou svalovou únavou.

Reč je o kŕčových žilách (varixoch), ktoré postihujú viac ako 50 % populácie, pričom ženy trápia štyrikrát častejšie ako mužov.

Väčšina z nás si chronické žilové ochorenie spája s viditeľnými príznakmi ako metličky, vydutie povrchových žíl alebo zápaly žíl. Tejto fáze ale predchádza tzv. nulté štádium.

Pri dlhom státí či sedení môžete pociťovať nešpecifické bolesti nôh, v horúčave vám opúchajú, u niekoho sa objavia drobné metličky. Čokoľvek z toho by sme mali vnímať ako varovný signál a podnet k návšteve praktického lekára, ktorý rozhodne o ďalšom postupe," vysvetlil cievny chirurg MUDr. Robert Vlachovský pre Český rozhlas.

Kŕčové žily sú dedičné

Mnoho napovie, keď si uvedomíme, či chorobou trpia tiež naši rodičia či prarodičia. Kŕčové žily sú totiž dedičné.

Odporúča sa aj tzv. úľavová poloha, kedy je vhodné vyložiť si nohy na stôl na desať až pätnásť minút niekoľkokrát denne, ideálne aj počas pracovnej doby, ak to samozrejme okolnosti umožňujú.

Ako vysvetľuje cievny chirurg, prebytočná krv, ktorá sa hromadí v dolných končatinách, vďaka tomu odtečie a človek pocíti úľavu.

"Máme niekoľko možností, ako tento stav zlepšiť. Od konzervatívnej liečby až po operácie. Výskumy ukazujú, že je vhodné nasadiť liečbu ešte predtým, než kŕčové žily začnú byť viditeľné, "doplnil MUDr. Vlachovský.

Prípadnú operáciu kŕčových žíl je určite lepšie si načasovať na chladnejšie obdobie roka, pretože po zákroku je nutné nosiť kompresné pančuchy, a to môže byť v horúcom letnom počasí nepríjemné.

Leto je pre chorých s kŕčovými žilami vôbec najnáročnejším obdobím, pretože vysoké teploty ťažkosti len zhoršujú. Kŕčové žily môže komplikovať aj zápal žíl. Kŕčová žila zdurí, je veľmi bolestivá a začervenaná a zápal sa môže rozšíriť.

Ďalšou a veľmi nebezpečnou komplikáciou je bercový vred (vred predkolenia), ktorý postihuje povrch kože a zasahuje hlboko do podkožia.

Ide o chronické ochorenie s častými recidívami a veľmi dlhou dobou liečenia, ktoré spôsobuje otvorenie kŕčovej žily.

Kŕčové žily nie sú iba estetickým problémom, liečba chronického žilového ochorenia patrí do rúk lekára. V bežnom živote myslite však aj na prevenciu vzniku kŕčových žíl.


Prečítajte si aj:

5 rád, ako zatočiť s kŕčovými žilami!

Lekárka odpovedá na najčastejšie otázky o žilách a cievach!