20 otázok a odpovedí o laserovej operácii očí

Zbaviť sa natrvalo problémov so zrakom je snom snáď každého človeka so zrakovou vadou. Laserové operácie krátkozrakosti, ďalekozrakosti, presbyopie, astigmatizmu či šedého zákalu patria už aj na Slovensku medzi úplne bežné.

Ak patríte medzi tých, ktorí sa rozhodujú, či zájsť do niektorej z očných kliník a absolvovať laserovú operáciu očí, tento článok vám môže dať odpovede na vaše otázky a pomôcť tak jednoduchšie sa rozhodnúť.

Kliniku si vyberajte dôsledne

Hneď v úvode je potrebné povedať, že kvalita operácií sa môže v jednotlivých klinikách líšiť. Odporúčame preto vybrať si overenú kliniku s bohatým portfóliom operačných metód. Poslúžiť vám môžu aj recenzie od klientov.

Rozhodne však neodporúčame riadiť sa len cenou. Ak natrafíte na kliniku, ktorá ponúka určitú operáciu výrazne lacnejšie ako iní konkurenti, je potrebné byť ostražitý. Najlepšie kliniky investujú veľa peňazí do najnovších a najbezpečnejších technológií, realizujú operácie najmodernejšími metódami, a tým je aj riziko komplikácií výrazne nižšie ako pri zastaraných metódach či prístrojoch „z minulého storočia.“

1. Ako spoznám kvalitnú kliniku?

Sčasti sme odpovedali v predošlom odstavci. Naštudujte si informácie o klinike a zamerajte sa napríklad na počet operácií, počet metód, ktorými operujú, rozsah operácií – t.j. aké zrakové vady či ochorenia sú schopní operovať, spýtajte sa na záruky (niektoré kliniky ponúkajú doživotnú záruku na zákrok), zistite si recenzie od operovaných zákazníkov, prečítajte si niečo o prístrojoch, ktoré daná klinika považuje za svoje TOP.

2. Musím si brať kvôli zákroku dovolenku?

Laserová operácia očí je veľmi rýchla a v závislosti od konkrétnej metódy sa do práce môžete vrátiť už ďalší deň po zákroku.

3. Budem mať bolesti počas a po operácii?

Vo všeobecnosti sú laserové operácie (takmer) bezbolestné, rozdiely môžu byť po zákroku. Kým najnovšie metódy operácií vykonávané femtosekundovými lasermi sú bezbolestné a žiadnu bolesť necíti pacient ani po zákroku, po operácii vykonanej povrchovými metódami (LASEK, NO TOUCH/TE PRK,...) môže byť hojenie v prvých dňoch trošku bolestivé.

4. Ktorá metóda je najlepšia?

Na rôzne očné vady sú aplikované rôzne operačné metódy, povedať preto, ktorá je najlepšia nie je možné. Po vyšetrení vám lekár ponúkne metódy, ktoré sú vhodné konkrétne pre váš problém a vysvetlí ich výhody. Medzi absolútnu špičku sa radia napríklad ReLEx SMILE 3D (operácia krátkozrakosti či astigmatizmu) a FEMTO Z-Prelex (operácia presbyopie).

5. Môžem operáciu absolvovať počas tehotenstva?

Počas tehotenstva sa operácia neodporúča, po pôrode totiž môže dôjsť k miernemu zhoršeniu zraku. O vhodnosti však rozhodne váš lekár.

6. Aké sú riziká laserovej operácie?

Riziká pooperačných komplikácií sú pri súčasných metódach, napríklad pri ReLEx SMILE 3D, takmer vylúčené alebo minimálne, pretože nedochádza k narušeniu povrchu rohovky. Pri operácii excimerom sa môže objaviť syndróm suchého oka, pooperačný zápal, znížená zraková ostrosť v noci, pocit cudzieho telieska v oku a podobne. Avšak platí, že čím novší a kvalitnejší prístroj, tým sú riziká menšie.

7. Môžem sa operáciou zbaviť okuliarov na čítanie?

Samozrejme, presbyopiu je možné operovať napríklad metódou PRELEX, počas ktorej vám voperujú novú šošovku. Tým zároveň eliminujete riziko vzniku šedého zákalu.

8. Ako dlho trvá laserová operácia očí?

Zákrok sa počíta na minúty, použitie samotného lasera na sekundy.

9. Ako dlho nebudem môcť športovať?

Opäť závisí od metódy. Pri niektorých môžete s ľahšími športami začať už o týždeň, pri iných budete musieť počítať s niekoľkotýždňovou prestávkou.

10. Kedy budem môcť začať s plávaním?

Neodporúčame začať s plávaním vo verejných bazénoch skôr ako o 4 týždne.

11. Môžem sa po zákroku sprchovať a umývať si vlasy?

Sprchovať či kúpať sa môžete už v deň zákroku, dávajte si ale pozor, aby sa vám do očí nedostala špinavá voda. Zároveň odporúčame používať šampón, ktorý nie je dráždivý. Vhodné sú napríklad detské šampóny. Ak je to nutné, vlasy si budete môcť umyť aj v deň operácie, ale lepšie je aspoň jeden-dva dni s umývaním vlasov počkať.

12. Ak pohnem počas operácie okom, hrozí riziko neúspešnej operácie?

Nemusíte sa obávať. Jednak budete mať oko znecitlivené lokálnou anestéziou, takže nebudete pociťovať potrebu žmurkať, jednak bude vaše oko sledovať systém eye tracker, ktorý v prípade, že sa oko akokoľvek posunie okamžite preruší činnosť lasera. Ten bude pokračovať, keď sa oko dostane opäť do potrebnej polohy.

13. Môžem si po operácii dávať make up?

Neriskujte a s líčením očných častí (mihalnice, očné viečka,...)počkajte aspoň dva týždne.

14. Musím pred operáciou vysadiť šošovky?

Áno, odporúča sa prestať nosiť kontaktné šošovky aspoň dva týždne pred operáciou.

15. Budem môcť po operácii šoférovať?

Napriek tomu, že mnohé metódy dokážu zabezpečiť dobré videnie takmer okamžite, na šoférovanie sa nespoliehajte a zabezpečte si odvoz.

16. Môže operácia oboch očí prebehnúť v jeden deň?

Nielen v jeden deň, ale aj počas jedného zákroku. Tak sa to väčšinou aj robí.

17. Je normálne, ak po operácii vidím na jedno oko lepšie ako na druhé?

Áno, videnie sa môže v oboch očiach zastabilizovať v rozdielnom čase.

18. Je korekcia dioptrií trvalá?

Moderné metódy dokážu zabezpečiť skutočne trvalé výsledky, avšak na 100 % sa to zaručiť nedá. Predsa len, oko je živý orgán, ktorý sa neustále vyvíja. Niektoré kliniky však poskytujú doživotnú záruku na zákrok. Ten je zárukou, že v prípade, ak bude potrebná ďalšia laserová korekcia, získate ju bezplatne.

19. Vzťahuje sa na laserovú operáciu očí záruka?

Áno, v prípade niektorých veľkých očných kliník aj doživotná.

20. Prepláca zákroky zdravotná poisťovňa?

Žiaľ, väčšinu operácii zdravotné poisťovne nepreplácajú, avšak napríklad operáciu šedého zákalu v určitej forme áno. Informujte sa priamo vo svojej zdravotnej poisťovni.


Súvisiaca téma:

Zdajú sa vám laserové operácie očí drahé? Pozrite sa, čo vplýva na ich cenu