Testy na koronavírus začneme vyrábať aj na Slovensku! Vďaka nim by sa mal výrazne zvýšiť počet testovaných na COVID-19

Testy na zistenie koronavírusu SARS-CoV-2 sú v poslednej fáze vývoja, vyrábať sa začnú v najbližších dňoch. Kvalitou sa vyrovnajú zahraničným.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Slovenskí odborníci vysvetlili, že test je špecifický pre slovenské kmene koronavírusu SARS-CoV-2, čo umožňuje spoľahlivú diagnostiku v skoršej fáze ochorenia. Testy sú v poslednej fáze vývoja, vyrábať sa začnú v najbližších dňoch.

"Chceme, aby Slovensko bolo sebestačné v testovaní," komentoval chemik a vedec Róbert Mistrík, ktorý sa na vývoji testov taktiež podieľal.

Testy sa kvalitou vyrovnajú zahraničným a vďaka nim by malo Slovensko čoskoro výrazne zvýšiť počet testovaní na ochorenie COVID-19.

Nový diagnostický test na ochorenie COVID-19 otestoval aj tím slovenských vedcov z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied. Kľúčový komponent do testu vyrobil vedec Pavol Čekan.

Vyvinuté diagnostické PCR testy sa aktuálne validujú, následne by mali prejsť certifikáciou a budú ponúknuté Úradu verejného zdravotníctva SR. Celý proces by sa mal stihnúť do 3 týždňov.


Mohlo by vás zaujímať:

Bráni rúško naozaj prenosu koronavírusu? Vedci majú jasnú odpoveď!

Krv od tých, ktorí už koronavírus prekonali a vyliečili sa, by mohla pomôcť chorým!