Testy jedného z možných liekov na koronavírus priniesli pozitívne výsledky, účinný môže byť už po 5 dňoch!

Americký imunológ a expert Bieleho domu na koronavírus Anthony Fauci vyhlásil, že antivírusový liek remdesivir je účinný pri zachraňovaní ľudí s vážnym priebehom ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.
Dobrá správa

Zdroj: súkr.archív

Pacienti s COVID-19 sa zotavili o 31% rýchlejšie

Údaje zo štúdie s viac ako 1 000 ťažko chorými pacientmi s COVID-19 v 75 nemocniciach na celom svete ukazujú, že pacienti liečení liekom Remdesivir sa zotavili o 31% rýchlejšie ako pacienti, ktorým sa namiesto lieku podávalo placebo.

Liek Remdesivir dokázal skrátiť čas liečby z 15 dní na 11, píše portál The Guardian.

Vedci sa tiež domnievali, že liek by mohol mať vplyv aj na úmrtnosť pacientov s COVID-19. V skupine, ktorej podávali Remdesivir zomrelo 8% ľudí v porovnaní s 11% u pacientov, ktorým bolo podané placebo.

Remdesivir, ktorý vyrobila americká spoločnosť Gilead, nie je liekom na COVID-19, a jeho sľibné výsledky musia potvrdiť ďalšie údaje, ale odborníci sa domnievajú, že by potenciálne mohol pomôcť tým, ktorí sú akútne chorí.

Podľa inej, vlastné štúdie firmy Gilead, sa pacienti s ťažkým priebehom choroby po 5 dňoch liečby nachádzali v rovnako dobrom stave, ako tí, ktorí užívali remdesivir desať dní.

Viac ako polovica ľudí z oboch skupín opustila nemocnicu dva týždne po začiatku experimentálnej liečby. V prípade skorého podania lieku bol účinok lieku silnejší.

Šéf firmy Gilead Daniel O'Day uviedol, že spoločnosť má pripravených vyše 50 000 preparátov experimentálneho lieku, ktoré je po schválení medikamentu americkými úradmi, pripravená okamžite distribuovať.

V nemocniciach po celom svete sa koná niekoľko pokusov a k lieku sa vyjadril aj americký imunológ a expert Bieleho domu na koronavírus, Anthony Fauci.

"Údaje ukazujú, že remdesivir má jasný, výrazný, pozitívny vplyv na skracovanie času vyliečenia. To dokazuje, že liek dokáže tento vírus zablokovať", vyhlásil Fauci.

Ako prvý v Česku dostával Remdesivir 53-ročný pacient v pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici, a to na prelome marca a apríla. Tento týždeň nemocnice oznámila, že pacient je v dobrom stave a bol preložený na štandardné oddelenie.


Viac dobrých správ k téme:

Tisíce pacientov, vyliečených z COVID-19, darovalo svoju krvnú plazmu na výskum liečby!

Veľká Británia začala testovať vakcínu proti koronavírusu na ľuďoch! Už na jeseň by sa mohlo hromadne očkovať, hovoria optimisti