Nedostatok vitamínu D môže byť spojený s vyššou úmrtnosťou pacientov s COVID-19, tvrdí štúdia. 7 ďalších dôvodov, prečo si dať pozor na nedostatok D-čka!

Štúdia odhalila, že oblasti s najvyššou úmrtnosťou na COVID-19, patria tiež medzi oblasti s najnižšou priemernou koncentráciou vitamínu D v bežnej populácii.
Nedostatok vitamínu D môže byť spojený s vyššou úmrtnosťou pacientov s COVID-19

Zdroj: Pixabay.com

Nová štúdia britskej nadácie Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust a University of East Anglia naznačuje, že nedostatok vitamínu D môže byť spojený s vyššou úmrtnosťou pacientov s ochorením COVID-19.

Výsledky štúdie tiež odštartovali diskusie, či je vhodné, aby ľudia v krajinách spájaných s nižšou hladinou vitamínu D, užívali tento vitamín preventívne ako doplnok výživy.

Vedci vychádzali z existujúcich údajov o priemerných hladinách vitamínu D medzi občanmi 20 krajín v celej Európe. Tieto údaje sa potom porovnali s mierami úmrtnosti na COVID-19 v tých istých 20 krajinách.

Štatistická analýza údajov odhalila, že oblasti s najvyššou úmrtnosťou na COVID-19 patria tiež medzi oblasti s najnižšou priemernou koncentráciou vitamínu D v bežnej populácii.

Odborníci však upozorňujú, že takéto správy sa musia posudzovať opatrne, pretože v štúdiách berú do úvahy iba jednu premennú. Vitamín D bol však už predtým spájaný s lepšími výsledkami pri respiračných ochoreniach ako sú chrípka a tuberkulóza.

Ako získavame vitamín D prirodzene?

Vitamín D je dôležitý pre všetky vekové kategórie. U detí je dôležitý pre správny vývoj a rast , u dospelých pre udržanie zdravých kostí a u seniorov aj pre svalovú „silu“.

Vitamínu D sa hovorí aj slnečný vitamín a to preto, lebo ho získavame zo slnečného UV-B žiarenia. Jeho nedostatkom však trpia až tri štvrtiny slovenskej populácie, a to dospelí i deti! Dôvodom je, že počas jesenných, zimných a jarných mesiacov prenikajú v našich zemepisných šírkach slnečné lúče atmosférou v nepriaznivom uhle a tak sa v našom tele vitamín D netvorí v dostatočnom množstve. Od jesene do jari sa odporúča na podporu imunity užívať vitamín D vo forme výživových doplnkov, nakoľko prirodzeným spôsobom (teda zo slnka či zo stravy) ho v zimnom období nezískame,“ vysvetľuje MUDr. Alena Kadlíčková z Ambulancie detského a dorastového lekárstva v Trnave.

7 dôvodov, prečo si dať pozor na nedostatok vitamínu D

Všeobecnými príznakmi nedostatku vitamínu D sú únava, podráždenosť a znížená odolnosť voči infekčným ochoreniam. Vitamín D je pre náš organizmus dôležitý pretože:

  • Nepomáha pri vstrebávaní vápnika a fosforu z čreva
  • priamy vplyv na svaly a kosti
  • Zohráva úlohu pri poruchách imunitného systému, akými sú astma, reumatoidná artitída, cukrovka 1. typu či Crohnova choroba
  • Stimuluje produkciu inzulínu z buniek produkujúcich inzulín v pankrease a znižuje inzulínovú rezistenciu
  • Má vplyv na normálnu funkciu pokožky, a preto môže byť užitočný pri liečbe kožných ochorení, ako je psoriáza.
  • Ovplyvňuje zdravie zubov
  • Je nevyhnutný pre normálny vývoj a funkciu mozgu

Mohlo by vás zaujímať:

Slnečný vitamín nájdete aj v týchto potravinách!

Ako dopĺňať vitamíny a minerály počas roka?