Vakcínu proti COVID-19 vyvíja vo svete asi 80 laboratórií. Vlastnú očkovaciu látku pripravujú aj naši susedia!

Česko vyvíja vlastnú vakcínu proti COVID-19, oznámil v pondelok minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch. Vývoj vakcíny je zatiaľ v prvej fáze.
Mimoriadna správa - správa dňa

Zdroj: súkr.archív

Očkovaciu látku proti novému typu koronavírusu SARS-CoV-2 vyvíjajú spolu český Štátny zdravotný ústav, Ústav hematológie a Inštitút klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM). Vakcína by vraj mohla byť dostupná o niekoľko mesiacov.

"Česká republika začala prípravu na cestu k vakcíne na COVID-19. Celý rad krajín sa usiluje o vývoj a Česko sa zaradí do pelotónu týchto krajín. Očkovanie je kľúčové. Môže nás čakať druhá aj tretia vlna," oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch na tlačovej konferencii.

Výskum bude financovať ministerstvo zdravotníctva. Podľa prvého odhadu by výskum mohol stáť niekoľko desiatok miliónov českých korún.

Česko pracuje na vývoji vakcíny proti COVID-19 už od februára

Vakcínu proti koronavírusu aktuálne vo svete vyvíja asi 80 laboratórií. Výskum v ČR vedie internistka a kardiologička Věra Adámková.

"Pre súčasný svet je to téma číslo jeden a predstava, že by potom mal niekto ako prioritu inú krajinu, je veľmi naivná," vysvetlila Adámková dôvod, prečo by sa Česko nemalo spoliehať na výskum v iných krajinách.

Podľa kardiologičky má už Česko skúsenosti s vývojom vakcín z minulosti a má niektoré poznatky, ktoré môže pri aktuálnom vývoji vakcíny využiť. Dodala, že spolupracujú aj s kolegami z iných krajín.

Pražský IKEM sa bude podieľať na logistickej podpore testovania bunkových kultúr a tiež na predklinickom testovaní vakcíny na laboratórnych hlodavcoch.


Ďalšie aktuálne správy k téme koronavírus:

Toto miesto na našom tele je vstupnou bránou pre koronavírus!

Pendleri, opatrovateľky, študenti, vodiči nákladnej dopravy, platia tieto zmeny v štátnej karanténe!