Prečo nosiť prilbu, aj keď nemusíte? Toto by vás mohlo presvedčiť

Prilba je veľmi dôležitým bezpečnostným prvkom na ochranu hlavy. Viac či menej sa využíva pri rôznych športoch, napr. pri lyžovaní, bicyklovaní, korčuľovaní,... Ale tiež pri výkone povolania ako je hasič, stavebný robotník, lešenár, baník a pod. Nie vždy a všade je nosenie prilby povinné. Väčšina zdravotníkov však nosiť prilbu dôrazne odporúča.

Aké sú dôvody?

1. Prilba vám zachráni život

Existujú úrazy, pri ktorých máte vysokú šancu vyviaznuť bez vážnej ujmy na zdraví. A potom tie, ktoré takmer s istotou končia fatálne, prípadne s trvalými následkami. Možno nie tak k častým, no určite k najzávažnejším úrazom patria práve zranenia hlavy. Závažnosť úrazu hlavy závisí najmä od nadobudnutej rýchlosti. Ale pozor! Cyklistovi alebo lyžiarovi bez prilby stačí aj malá rýchlosť, aby si pri náraze či páde spôsobil krvácanie do mozgu, následné ochrnutie, a v najhoršom prípade až smrť.

Vedeli ste, že: Lyžovanie a cyklistika patria k najnebezpečnejším športom? Častými úrazmi z kategórie ľahších sú pri bicyklovaní zlomenina kľúčnej kosti, ramena, zápästia, rebier a chrbtice. Pri lyžovaní na nešťastný pád najčastejšie doplatí kolenný kĺb.

2. Pri úraze zmierni jeho následky

V prípade absencie prilby môže kvalitu života a samotný život ohroziť i mierny náraz. A naopak, pri silnom náraze v dôsledku pádu alebo stretu s pevným objektom (stromom, stĺpom, autom,...) dokážu cyklistické a lyžiarske prilby zabrániť prasknutiu lebky, vnútrolebečným poraneniam a priamemu poškodeniu mozgu. Tým sa, samozrejme, eliminujú aj následky úrazu.

Vedeli ste, že: Najviac ohrozenou skupinou z hľadiska počtu a závažnosti úrazov hlavy sú cestní cyklisti? Je to najmä kvôli okolnostiam, za akých k úrazom dochádza. Rovná cesta zvádza k vyššej rýchlosti, cyklista uháňa hlavou napred, a na frekventovaných miestach je väčšie riziko stretu s ostatnými účastníkmi premávky. Obzvlášť nebezpečným je pre cyklistov mŕtvy uhol, kedy ich vodič automobilu nevidí. V rámci lyžovania najviac riskujú začiatočníci na preplnených svahoch, ale aj skúsení lyžiari venujúci sa extrémnym adrenalínovým lyžiarskym disciplínam (freestyle, freeride,...).

3. Ste vzorom pre svoje deti

Úrazy hlavy sú obzvlášť bežné u detí, viac u chlapcov ako dievčat. Dôležité je, pred každým výjazdom skontrolovať vaše i detské bicykle, príp. lyžiarsky výstroj a počas bicyklovania či lyžovania trvať na nosení prilby. Prilba je síce pre deti povinná, no nie každé dieťa si ju nasadí dobrovoľne a bez námietok. Buďte svojim deťom dobrým príkladom, pretože s prilbou sa určite zmieria skôr, ak ju bude mať aj ocko a mamička. Keď prilbu musia zniesť deti, mali by to dokázať aj dospelí. Je vysoko pravdepodobné, že kto si na prilbu zvykne ako malý, prenesie tento životzachraňujúci zvyk aj do dospelosti.

Vedeli ste, že: Podľa štúdie výskumných tímov Kalifornskej univerzity UCLA v Los Angeles z vyše 76 tisíc cyklistov malo v čase úrazu hlavy nasadených prilbu len 22 %. Vedci analyzovali dáta za roky 2002-2012 z National Trauma Data Bank. Vyššie percento nosenia prilieb mali v porovnaní s mužmi ženy. Z vekového hľadiska najčastejšie používali prilbu dospelí nad 40 rokov a najmenej deti mladšie ako 17 rokov. Výsledky výskumu potvrdili, že zákonná povinnosť nosiť prilbu môže pri cyklistických nehodách znížiť úrazovosť a úmrtnosť.


Ľudí tiež zaujalo:

Cyklodovolenka v horách - takúto dovolenku musí každý vyskúšať

Bicyklovanie – koľko pri ňom spálite a na čo si dávať pozor?


Ako je to s povinným nosením prilby na Slovensku?

Čo sa týka cyklistiky, podľa novely zákona z roku 2019 nie sú povinní nosiť prilbu ani mimo obce ľudia starší ako 15 rokov. Mladší cyklisti v obci aj mimo nej prilbu nosiť musia. Za zrušenie povinného nosenia prilieb sa postavili aj predstavitelia Cyklokoalície. Podľa nich táto povinnosť negatívne vplýva na počet ľudí využívajúcich bicykel. Skutočným riešením bezpečnostného problému by malo byť predchádzanie kolíziám prostredníctvom upokojovania dopravy a kvalitnej infraštruktúry. A teda: Aký máte názor na súčasný stav slovenských cyklotrás a cyklochodníkov vy? Zdá sa vám cyklistická infraštruktúra u nás kvalitná? Sú vodiči áut k cyklistom dostatočne ohľaduplní?

Pre deti do 15 rokov je takisto povinná lyžiarska prilba. Od roku 2015 ju musia nosiť malí resp. mladí lyžiari, ale aj snowboardisti a tí, čo vykonávajú na svahoch v lyžiarskych strediskách podobné športy, ako napr. sánkovanie a bobovanie. Za chýbajúcu prilbu v danej vekovej kategórii síce nehrozí finančná pokuta, ale prevádzkovateľ lyžiarskej trate môže človeku bez ochrany hlavy zakázať ďalšie lyžovanie.

lyziarska prilba a okuliare

Zdroj: Pixabay.com

Ako je naznačené v úvode, nosenie prilby sa netýka len športových aktivít, ale aj rôznych povolaní. Medzi časté pracovné úrazy s následkom smrti patria pády osôb z výšky, do hĺbky, z lešenia, z plošiny, na rovine, a pod. Na prvom mieste v zozname prác, pri ktorých musí zamestnávateľ zamestnancovi poskytnúť osobné ochranné pracovné prostriedky (OOPP) – konkrétne prilbu – sa nachádzajú stavebné práce. Ide najmä o prácu vo výškach, napr. na lešení. Ale tiež o pracovné činnosti vykonávané pod lešením, v blízkosti lešenia a pri montáži a demontáži debnení a lešenárskych konštrukcií. V zozname sa ďalej uvádzajú inštalačné práce, demolačné práce a viacero iných prác, pri ktorých je používanie prilby rovnako dôležité a povinné.

Kedy prilba stráca svoju funkčnosť?

K znehodnoteniu prilby môže dôjsť pri každom, aj slabom náraze – keď spadnete s prilbou na hlave vy, alebo spadne len prilba. I keď nie je vidno žiadne vonkajšie poškodenia, po páde prilbu viac nepoužívajte. Alebo ju pred ďalším použitím nechajte skontrolovať u výrobcu.

Každý výrobca uvádza na prilbe údaj, dokedy ju možno používať, resp. je stopercentne funkčná. Ochranná funkcia prilby sa časom stráca, aj keby prilba nebola používané a ležala v skrini. Pri bežnom používaní sa opotrebuje za 5 až 8 rokov. Vývoj materiálov, technológií a dizajnu neustále napreduje, preto môžete zvážiť jej výmenu aj skôr. Nová ochrana hlavy bude modernejšia a s mnohými vychytávkami, ktoré ešte viac prispejú k bezpečnosti a pohodliu.

Pracovné prilby podliehajú pravidelným revíziám (najmenej raz za 12 mesiacov). Cyklistickú alebo lyžiarsku prilbu treba skontrolovať tiž, a to nejneskôr a minimálne pred začiatkom sezóny.


Ľudí tiež zaujalo:

Pokiaľ v dospelosti pravidelne športujete, takmer s istotou bude aj vaše dieťa. Prečo a ako viesť deti k športu?

15 rád od horského vodcu, ako zvládnuť lyžovačku bez úrazov