Tom Hanks daroval krvnú plazmu na vývoj vakcíny proti koronavírusu! Dokáže krvná plazma, od ľudí vyliečených z COVID-19, pomôcť zachrániť ostatných?

Tom Hanks sa spolu s manželkou zúčastnil lekárskej štúdie, aby zistili, či by ich protilátky v krvi boli užitočné pre vedcov pracujúcich na vývoji vakcíny. Experimentálnou terapiou krvnou plazmou prešlo viac ako 16 000 pacientov v stovkách nemocníc v USA.
Tom Hanks daroval krvnú plazmu na vývoj vakcíny proti koronavírusu!

Instagram.com | Zdroj: Wikimedia Commons

Tom Hanks a jeho manželka Rita Wilsonová boli prvými celebritami, ktoré oznámili, že sú pozitívni na ochorenie COVID-19, keď boli začiatkom marca na návšteve Austrálie.

Po úspešnom boji s chorobou a návrate domov do Los Angeles hviezda filmu Forrest Gump oznámila, že sa spolu s manželkou zúčastnili lekárskej štúdie, aby zistili, či by ich protilátky v krvi boli užitočné pre vedcov pracujúcich na vývoji vakcíny.

63-ročný herec zdieľal včera na svojom instagrame fotografiu s dvomi vreckami krvnej plazmy, ktorú daroval, aby pomohol pri vývoji potenciálnej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2.

Ako pomáha krvná plazma v boji s COVID-19?

Už začiatkom apríla sa objavili správy, že transfúzia krvnej plazmy sa v boji s COVID-19 javí nádejne. Princíp, ako krvná plazma pomáha je jednoduchý.

Ľudia, ktorí už ochorenie COVID-19 prekonali a vyliečili sa, zvyčajne majú v krvi protilátky. Tie sa pomocou transfúzie môžu dostať aj k stále chorým.

Protilátky z krvi vyliečených pacientov následne dokážu vírus v tele ešte stále chorého obaliť, a ten stratí schopnosť napádať bunky. Podobný postup sa skúšal aj u pacientov s ebolou.

V USA dokonca vznikla skupina dobrovoľníkov, s názvom Survival Corps, pozostávajúca zo zotavených pacientov z COVID-19, ktorí pomáhajú pri výskumoch krvnej plazmy.

Vďaka tejto skupine, s viac ako 32 000 vyliečenými pacientmi, ktorí darovali svoju krvnú plazmu, môže na Kolumbíjskej univerzite prebiehať klinické testovanie účinnosti krvnej plazmy v boji s COVID-19.

Ako píše portál Sciecemag experimentálnou terapiou krvnou plazmou prešlo viac ako 16 000 pacientov v stovkách nemocníc v USA.

Štúdia pacientov, liečených krvnou plazmou v nemocnici Mount Sinai v New Yorku, priniesla pozitívne výsledky, ako aj iné malé štúdie inde.

Stále však prebiehajú kontrolované klinické štúdie, ktoré poskytnú definitívnejšie odpovede na otázku, či krvná plazma od ľudí vyliečených z COVID-19 dokáže zachrániť tých, ktorí s chorobou stále bojujú.


Mohlo by vás zaujímať:

Lekárov prekvapil záhadný efekt u pacientov s koronavírusom. Fenomén "šťastnej hypoxie" si nevedia vysvetliť!

Pacient s COVID-19 bojoval o život, napojený na pľúcnom ventilátore. Prežil vďaka zriedkavej liečbe, ktorú lekári zvolili ako poslednú možnosť!


marcelina78

Tom Hanks je pedofil, prečo radšej o tomto nepíšete. Bol na zozname Epsteinovych hostí , ktorých prevážali na ostrov Lolita Expres, len si pozrite jeho instagram , co mu tam ludia odkazuju. Pre mna kedysi oblubeny herec a teraz by som si ani topánky onho neutrela, ale kludne z neho robte filantropa, ked vam to ludia zeru.