Lekárka vysvetľuje: toto sú dôvody, prečo vám v lete opúchajú nohy!

Vysoké teploty sú záťažou pre celý organizmus a pre dolné končatiny obzvlášť. Krv sa v nohách hromadí a spôsobuje pocit ťažoby, bolesť a opuchy.
Lekárka vysvetľuje prečo vám v lete môžu opúchať nohy!

Zdroj: Pexels.com

Opuchnuté nohy dokážu pokaziť celé leto. Dôležité je opuchy nepodceňovať a zistiť, či vás „naliate nohy“ neupozorňujú na nejaký závažnejší problém.

Vysoké teploty sú záťažou pre celý organizmus a pre dolné končatiny obzvlášť. Krv sa v nohách hromadí a spôsobuje pocit ťažoby, bolesť a opuchy.

V kombinácii so sedavým zamestnaním, dlhodobým státím, či nedostatočným pohybom môžu byť tieto stavy ešte nepríjemnejšie.

"Je to dané predovšetkým tým, že teplo spomaľuje prietok krvi v žilách, zvyšuje sa riziko dehydratácie a častejšie sa cestuje, čo tiež zvyšuje riziko zápalu žíl," hovorí doktorka Jana Vojtíšková pre idnes.cz.

Za opuchnuté nohy v lete však nemôže len teplé počasie. Opuchy majú často ďalšie príčiny, ktoré je podľa lekárky dôležité zistiť a liečiť. Toto sú možné príčiny opúchania nôh.

Chronické žilové ochorenie

Podľa lekárskych štatistík je chronické žilové ochorenie najčastejšou príčinou opuchov nôh. Trpí ním až 85% ľudí.

"Zapálené žilové steny strácajú pružnosť a nevytláčajú potom krv späť k srdcu. Opuchy vás teda trápia hlavne večer, po celom dni strávenom na nohách. Najviac ohrození sú ľudia s nadváhou a sedavým zamestnaním, " vysvetľuje lekárka.

Okrem opuchov sú ďalším príznakom chronického žilového ochorenia metličkové a kŕčové žily. Ak na sebe pozorujete opísané príznaky, neváhajte s návštevou lekára.

Tehotenstvo

Opuchnuté nohy sú v tehotenstve veľmi časté, zvlášť v jeho druhej polovici. Kvôli správnemu vývoju plodu začne telo zadržiavať väčšie množstvo tekutín.

Zvýšením hmotnosti a tlaku rastúceho bruška na panvové žily sa hromadí krv v nohách, a následne sa rozvíjajú kŕčové žily.

V tomto období pomáha dodržiavať správny pitný režim, často meniť polohy nôh, chodiť pravidelne na rýchlejšie prechádzky a používať kompresné pančuchy pre tehotné.

Lymfatické opuchy (lymfedémy)

Opuchy spôsobené chybou v lymfatickom systéme a hromadením lymfy pod kožou spoznáte tak, že okrem členkov sú opuchnuté aj prsty a priehlavky. Odborne sa tieto opuchy nazývajú lymfedémy.

Môžu byť dedičné, v takom prípade hovoríme o primárnom lymfedéme, ktorý sa objaví najčastejšie v dospievaní, viac u dievčat ako chlapcov.

Sekundárny lymfedém vzniká blokáciou lymfatického riečiska úrazom, operáciou, ožarovaním, zápalom či rastom nádoru. V oboch prípadoch dochádza k hromadeniu lymfy.

Tento typ opuchov by mal byť liečený na špecializovaných pracoviskách, napr. pomocou lymfodrenáží.

Sedavé zamestnanie

Celodenné sedenie pri počítači nerobí dobre nielen vášmu chrbtu, ale ani nohám. Podobné problémy prinášajú aj zamestnania, kde sa väčšinu času musí stať.

Nohy tuhnú a prietok krvi sa opäť spomaľuje, krv sa hromadí v dolných končatinách a tie opúchajú.

"Dôležité je si nohy pravidelne preťahovať, nesediet celý deň na jednom mieste. Ideálne sú malé prechádzky či občas vybehnúť schody, "odporúča doktorka Vojtíšková.


Prečítajte si aj:

Odvar z petržlena na opuchy nôh

Čo robiť, keď organizmus zadržiava vodu?