Veronika Cifrová Ostrihoňová a Kristína Tormová svojimi nalakovanými nechtami upozorňujú Slovenky na vážne ochorenie! Mení sa vám farba na nechtoch a končekoch prstov? Môže ísť o toto ochorenie

Veronika Cifrová Ostrihoňová a Kristína Tormová svojimi nalakovanými nechtami upozorňujú na závažné ochorenie, pri ktorom tvoria 80% pacientov ženy vo veku od 30 do 50 rokov. Ide o nevyliečiteľné autoimunitné ochorenie.
Veronika Cifrová Ostrihoňová a Kristína Farkašová upozorňujú Slovenky na sklerodemiu

Zdroj: Instagram.com

Sklerodermia postihuje ženy 3x častejšie ako mužov

Napriek tomu, že sklerodermiu majú diagnostikovanú milióny ľudí, je relatívne bežné, že mnohí o ňom doteraz nepočuli alebo nepoznajú jeho príznaky.

Sklerodermia, alebo aj systémová skleróza, je  vzácne autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje nielen kožu, ale aj viaceré orgánym od pľúc, cez srdce až po obličky.

Postihuje ženy trikrát častejšie, než mužov. Odhaduje sa, že 80% pacientov sú ženy vo veku od 30 do 50 rokov. Nie je to však pravidlom, rozvinúť sa môže v každom veku.

Sklerodermia je nevyliečiteľné ochorenie, ktoré môže v  prípade, že nie je správne a včas podchytené, významne znižovať kvalitu života pacientov.

Jedným z prvých príznakov sklerodemie je tzv. Raynaudov fenomén. Trpia ním ľudia, ktorým sa na prstoch tvoria pestrofarebné boľavé koláže bielych, modrých a červených škvŕn, pri stretnutí s chladom.

Práve na tento príznak chcú poukázať v kampani OZ Nádej pre plúca, ktorú nájdete pod hastagom #nanechtemalovane, aj známe Slovenky.

Veronika Cifrová Ostrihoňová a Kristína Tormová sa rozhodli prispieť k zvyšovaniu povedomia o tomto ochorení medzi verejnosťou.

Presný mechanizmus vzniku a príčiny sklerodermie stále nie je objasnený a správne pochopený. Práve preto na ňu doposiaľ nemáme ani účinnú liečbu.

Výskumy ale naznačujú, že niektorí ľudia sú na ochorenie náchylnejší. Ide o tých, ktorí sú naň geneticky predisponovaní. Ak má váš príbuzný prvého stupňa (rodič alebo súrodenec) sklerodermiu, máte 13x vyššiu šancu, že sa rozvinie aj u vás, na rozdiel od zvyšku populácie.

Príznaky sklerodermie

Sklerodermia je cievna porucha, pri ktorej sú cievy na končatinách príliš citlivé na chladné teploty a dokážu ľuďom vyčarovať zmenu farebnosti končekov prstov.

Môže sa to stať aj pri úplne bežných aktivitách ako je umývanie rúk, držanie jogurtu, prechádzka mraziarenskou sekciou supermarketu alebo len dotyk pohára vychladenej vody.

Vystavenie chladu spustí kŕčovitú reakciu ciev a prsty na rukách a nohách človeka sa zvyčajne zafarbia na bielo, pretože tok krvi sa preruší.

Postihnuté oblasti môžu byť niekedy až znecitlivené a bolestivé. Predtým, než sa ich farebnosť znova vráti do normálu, postupne menia farbu.

Najskôr sa sfarbia do modra, pretože je v týchto oblastiach nedostatok krvi bohatej na kyslík a neskôr vďaka tomu, že sa prietok krvi postupne obnoví a oblasti znovu zohrejú, sčervenajú.

Pokiaľ sa váš zdravotný stav zhoduje s príznakmi ochorenia sklerodermia, navštívte svojho všeobecného lekára, ktorý vás odporučí na vyšetrenie k odborníkovi – reumatológovi.

Najbližšiu reumatologickú ambulanciu si môžete vyhľadať na tejto mape.


Prečítajte si aj:

S rakovinou bojujúca Aneta Parišková sa vrátila na televízne obrazovky! Priznala, že prácu berie v náročnom období ako psychoterapiu

Operný spevák Martin Malachovský dva roky tajil sklerózu multiplex! Vážna diagnóza mu zmenila život, opúšťa aj SND