Tri až päť šálok kávy denne znižuje riziko infarktu a mŕtvice až o 15%, súvislosť medzi kofeínom a spánkom nie je, tvrdia vedci

Kávy sa ťažko zriekame. Obsahuje protizápalové substancie a antioxidanty, ako sú polyfenoly, ale aj ďalšie látky, ktoré už ale nie sú tak prospešné. Dobrou správou ale je, že nejde o zlozvyk, ktorý je potrebné za každú cenu odstrániť, skôr naopak.
Viac ako 6 šálok kávy denne už môže byť nebezpečných

Zdroj: Pexels.com

Káva znižuje úmrtnosť

Podľa nedávneho výskumu Univerzity kráľovnej Márie v Londýne, ktorý bol vykonaný na vzorke 8000 ľudí, sa ukázalo, že káva nepôsobí negatívne na cievy, ako sa mnohí obávajú.

Pitie kávy totiž nevedie k ich tuhnutiu, ktoré by mohlo ohroziť krvný obeh. Potvrdzuje to správa Inštitútu pre vedecké informácie o káve, podľa ktorého môže káva vďaka obsahu polyfenolov naopak znižovať riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

3 až 5 šálok kávy znižuje riziko infarktu či mŕtvice až o 15%, navyše u tých, ktorí už majú nejaké problémy so srdcom alebo cievami, znižuje káva úmrtnosť.

Záleží ale aj na množstve vypitej kávy. Na základe analýzy údajov od 350 000 ľudí konštatovala austrálska vedkyňa Elina Hyppönenová, že viac ako 6 šálok denne môže byť nebezpečných, pretože potom sú protizápalové a antioxidačné účinky polyfenolov prehlušené pôsobením kofeínu, ktorý vo veľkom množstve môže zvyšovať krvný tlak.

Individuálna citlivosť na kofeín je však rôzna a je dôležité, aby sa každý naučil rozpoznať svoju reakciu na kávu.

Umiernená konzumácia kávy znižuje aj pravdepodobnosť výskytu chronických hepatitíd, má tiež ochranné pôsobenie u neurologických ochorení, ako je Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba, a znižuje pravdepodobnosť metabolických ochorení, ako je napríklad cukrovka druhého typu.

Šálka espresa po večeri?

Pre mnohých ide o hazard, lebo hrozí, že budú takmer celú noc hore. Ako píše portál lidovky, nie je to však pravidlom. Ukazuje to výskum publikovaný v časopise Sleep, ktorého autori boli prekvapení, že nenašli žiadny vzťah medzi kofeínom a spánkom.

Počet hodín a kvalita spánku sa nemenili v závislosti na tom, kedy účastníci výskumu pili svoju poslednú kávu. Autori výskumu zdôrazňujú, že káva nevadí tým, ktorí sú už zvyknutí ju piť večer.

A kedy je najlepšie piť kávu? Nie hneď, ako sa prebudíme, pretože na našej bdelosti sa vtedy podieľa kortizol produkovaný skoro ráno. Lepšie je dať si kávu, keď hladina tohto hormónu klesá, čo je medzi desiatou a dvanástou hodinou, a potom po obede.


Prečítajte si aj:

Vedci majú vzorec na prípravu lepšieho espressa! Stačí menej kávy a viac matematiky

6 chýb, ktoré robíte pri pití kávy!