Zúfalí českí lekári prosia fajčiarov: Odložte cigarety! Fajčiari zaberajú miesta pacientom s COVID-19

Každý fajčiar, ktorý vypočuje výzvy lekárov a odloží cigaretu, pomôže nielen sebe, ale aj pacientom s koronavírusom , a hlavne personálu v nemocniciach.

Odložte cigaretu, pomôžte v boji s koronavírusom

O desiatky tisíc akútnych hospitalizácií by v najbližších mesiacoch uľavili českým nemocniciam ľudia, ktorí by skončili s fajčením.

Podľa odhadu expertov následky fajčenia "stoja" zdravotný systém tritisíc lôžok prevažne na interných a pľúcnych oddeleniach, kapacity nemocníc sú ale v súčasnosti vyťažené. Lekári preto žiadajú, aby Česi cigarety odložili.

Výzvu "Odložte cigaretu, pomôžte v boji s vírusom!" vyhlásili českí lekári prvýkrát tento rok na jar, kvôli druhej vlne pandémie ju obnovili.

Každý fajčiar, ktorý vypočuje výzvy lekárov a odloží cigaretu, tak pomôže nielen sebe, ale aj pacientom s koronavírusom a hlavne personálu v nemocniciach.

Informácie o výzve lekári zhromaždili na týchto webových stránkach.

"Aj ťažkí fajčiari môžu pomôcť už tým, že v najbližších mesiacoch znížia svoju dennú dávku na polovicu či trebárs len o niekoľko cigariet. Aj to sa štatisticky na množstvo hospitalizácií prejaví, " hovorí infektológ a internista Radek Svoboda, ktorý je iniciátorom výzvy.

Menšia spotreba cigariet - viac voľných lôžok v nemocniciach

Ak by podľa neho klesla spotreba cigariet o desatinu, uvoľnili by sa stovky akútnych lôžok, a zdravotníkom v prvej línii by tak zostalo viac času na pacientov s ochorením COVID-19.

Práve fajčenie, vrátane toho pasívneho, je zodpovedné za takmer polovicu z približne 18 000 infarktov ročne v ČR.

Fajčenie je tiež častou príčinou mŕtvice, chronickej obštrukčnej pľúcnej choroby či rakoviny pľúc.

To, že má táto výzva českých špecialistov potenciál, dokazujú dáta z Veľkej Británie. Tento rok sa, aj vďaka iniciatíve QuitforCovid (Prestaň kvôli covidu), vzdalo fajčenia už jeden milión ľudí.

"Podarilo sa fajčiarov motivovať a ponúknuť rozsiahlu odbornú pomoc, ktorá niekoľkonásobne zvyšuje úspech odvykania," vysvetľuje infektológ.

V Česku významne ubudlo hospitalizácií súvisiacich s fajčením poslednýkrát v roku 2017, po zavedení zákazu fajčenia v reštauráciách a baroch.

V tom čase klesol počet hospitalizácií o 2 000 mesačne. Pri priemernej dobe pobytu v nemocnici vo výške šiestich dní, to znamenalo 300 voľných lôžok denne oproti rokom pred zákazom.

Obmedzením počtu vyfajčených cigariet fajčiari taktiež znížia riziko, že u nich bude mať prípadná nákaza koronavírusom ťažký priebeh. Zvýšia si obranyschopnosť organizmu a predĺžia život v priemere o sedem rokov.


Prečítajte si aj:

Až 40% ľudí, ktorí prekonali COVID-19, má aj tri mesiace po uzdravení stále poškodené pľúca!

Nedostatok vitamínu D môže byť spojený s vyššou úmrtnosťou pacientov s COVID-19, tvrdí štúdia


Steph

Nie len že smradia život ostatným, ešte aj blokujú miesto v nemocnici! Fajčiari by mali byť v zdravotníctve penalizovaní. Liečba rakoviny pľúc stojí v lepšom prípade 20000 eur v horšom cez 100000 eur. Kto to má platiť???