Zbavte sa bolestí jedlom! Zázvor uľaví pri migréne, orechy pri menštruácii

Niektoré potraviny dokážu predchádzať vzniku bežných zdravotných ťažkostí alebo ich aspoň zmierňovať. Pôsobia totiž ako prírodné lieky. Poradíme vám, čo vám pomôže so žalúdočnými problémami, migrénou, ale aj pri bolestivej menštruácii.
prírodné spôsoby ako sa zbaviť bolestí

Zdroj: Pixabay.com

Vznik bolesti často súvisí s tým, čo jeme. Významnú úlohu tu zohráva takzvaná kyselina arachidonová, ktorá vyvoláva bolesti a dostáva sa do nášho organizmu predovšetkým prostredníctvom živočíšnych tukov.

S určitými živinami sa však dajú účinky kyseliny arachidonovej, a tým aj bolesti , tlmiť.

Zostavili sme pre vás prehľad najvýznamnejších potravín, ktoré pomáhajú pri liečbe akútnych bolestí, zmierňujú zápaly či opuchy kĺbov.

Rastlinné farbivá majú protizápalové účinky

Takzvané anthokyanidiny sú zodpovedné za žiarivé farby mnohých potravín a navyše zmierňujú ťažkosti pri zápale kĺbov. Podľa odborníkov rastlinné farbivá tlmia bolesti a majú protizápalové účinky pri reumatických ochoreniach a dne.

Rastlinné farbivá nájdete napríklad v čerešniach, modrom hrozne, červených pomarančoch či čučoriedkach.

Proti opuchom zvoľte kurkumín. Látka, ktorú obsahuje korenia kurkuma, zmierňuje zápaly v tkanivách, a redukuje opuchy artritických kĺbov.

Omega-3 mastné kyseliny proti menštruačným bolestiam

Ak trpíte menštruačnými bolesťami a kŕčmi v podbrušku, môžu vám pomôcť omega-3 mastné kyseliny. Tie totiž tlmia účinok prostaglandínov, ktoré vyvolávajú typické ťažkosti, a uvoľňujú svalové kŕče.

Okrem toho je telo pri dostatočnom zásobení omega-3 mastnými kyselinami menej citlivé na kolísanie hladiny hormónov - a vďaka tomu tiež netrpíte tak často výkyvmi nálad.

Ľanový olej obsahuje veľké množstvo týchto zdravých tukov, ďalej ich nájdete v tučnejších druhoch rýb (losos, makrela, tuniak), avokáde, vlašských orechoch a mandliach.

Mäta a bobkový list tlmia žalúdočné problmémy

Geraniol, ktorý je súčasť éterických olejov a nájdete ho napr. v bobkovom liste či tymiáne, má antibakteriálne účinky, a pomáha tak pri liečbe hnačkových ochorení a zmierňuje bolesti žalúdka.

Bobkový list obsahuje okrem toho cineol (eukalyptol), ktorý tlmí bolestivý kašeľ.

Éterický olej mentol, nachádzajúce sa vo väčšine rastlín rodu mäta, v rozmaríne alebo majoráne, tlmí bolesti žalúdka. Spoločne s flavonoidmi - ktoré sa tiež vyskytujú v týchto rastlinách - horčínu a trieslovinami, uvoľňuje mentol kŕče zažívacích orgánov a blokuje receptory bolesti žalúdočnej sliznice.

Zázvor zmierňuje ataky migrény

Pálivé účinné látky, ktoré obsahuje zázvor, teda 6-shogaol a gingeroly, pomáhajú pri migréne. Zosilňujú účinok prípravkov proti bolesti, zmierňujú nevoľnosť a po ataku urýchľujú zotavenie.

Pri veľkých bolestiach sa odporúča zázvorový extrakt (z lekárne). Pri miernej bolesti vám pomôže aj domáci zázvorový čaj.


Mohlo by vás zaujímať:

Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako sa zbaviť nafukovania, či bolesti brucha

Priberáte v karanténe? Vyskúšajte tieto bylinky, ktoré vám môžu pomôcť s chudnutím!


Emma3

Mne osobne zase pomohlo jesť hemonove železo pri problémoch s menštruáciou www.globifer.sk :D mávala som extremne bolesti brucha až mi bolo na odpadnutie a toto mi celkom s tým pomohlo :D ale pekný článok, niekedy skpsim niečo z neho :)

AAlenkaa

no toto, to som vôbec netušila, že orechy môžu pomôcť tlmiť menštruačné bolesti. To aby som napísala Ježiškovi o celý pakel :D