Lekári prvýkrát popísali, ako sa líši zápal pľúc pri ochorení COVID-19, od toho bežného. Je ako lesný požiar, tvrdia

V štúdii publikovanej v odbornom časopise Nature lekári ukázali, že zápal pľúc spôsobený novým koronavírusom SARS-CoV-2 je iný. Síce nie je ťažší, ale je oveľa dlhodobejší.
ako sa líši koronavírusový zápal pľúc od toho bežného?

Zdroj: wikimedia.org, facebook MZ SR

Vedci analyzovali imunitné bunky z pľúc pacientov s COVID-19

Namiesto toho, aby koronavírus, spôsobujúci ochorenie COVID-19, rýchlo infikoval veľké oblasti pľúc, ako je bežné, zaberá viac malých oblastí pľúc.

Potom napadne vlastné imunitné bunky pľúc a využije ich k tomu, aby sa orgánom šíril počas mnohých dní alebo dokonca týždňov.

Autori štúdie publikovanej v odbornom časopise Nature to prirovnávajú k lesným požiarom, ktoré sa tiež rozširujú z mnohých menších ohnísk, až sa spoja a vytvoria nekontrolovateľný oheň.

Ako sa infekcia pomaly presúva cez pľúca, zanecháva za sebou poškodenie, priebežne zvyšuje horúčku a spôsobuje množstvo problémov - poškodenie obličiek, mozgu, srdca a ďalších orgánov.

Závažné komplikácie pri ochorení COVID-19, v porovnaní s inými zápalmi pľúc, môžu súvisieť skôr s dlhým priebehom ochorenia, než s tým, že by bolo samotné ochorenie nejakým spôsobom závažnejšie, uviedli autori štúdie.

Ide o prvú štúdiu, v ktorej vedci systematicky analyzovali imunitné bunky z pľúc pacientov s pneumóniou spôsobenou koronavírusom SARS-Cov-2, a porovnávali ich s bunkami pacientov so zápalom pľúc z iných vírusov alebo baktérií.

Na základe podrobnej analýzy určili vedci aj kritické ciele pre liečbu ťažkého zápalu pľúc spôsobeného koronavírusom SARS-CoV-2 a zmiernenie jeho poškodenia.

Cieľom sú podľa nich imunitné bunky: makrofágy a T bunky. Štúdia naznačuje, že makrofágy, teda bunky zvyčajne zodpovedné za obranu pľúc, môžu byť infikované koronavírusom , a môžu tak prispieť k šíreniu infekcie pľúcami.

Bežný zápal pľúc vs. COVID-19

COVID-19, rovnako ako chrípka, pravdepodobne nikdy nezmizne, aj keď bude veľká časť populácie očkovaná, uviedol spoluautor štúdie Ben Singer, odborný asistent pľúcneho a kritického lekárstva.

"Už teraz výskumníci predvídajú mechanizmy, pomocou ktorých sa tento RNA vírus, ktorý rýchlo mutuje, vyhne súčasným vakcínam. Táto štúdia nám pomôže vyvinúť liečbu, ktorá zníži závažnosť u tých, ktorí ochorejú, " uviedol.

Na účely štúdie vedci vykonali aj analýzu pľúcnej tekutiny u 86 pacientov s COVID-19, napojených na plúcnych ventilátorch, a porovnali ju s pľúcnou tekutinou u 256 pacientov na ventilátore, ktorí mali iné typy zápalu pľúc.

Týmto spôsobom sa im podarilo odhaliť, prečo bola úmrtnosť pacientov na ventilátoroch s COVID-19 nižšia ako u pacientov, ktorí boli na ventilátore v dôsledku bežného zápalu pľúc.

Bežný zápal pľúc (pneumónia) je totiž oveľa intenzívnejší, má preto vyššie riziko úmrtia.

Pacienti so zápalom pľúc spôsobeným koronavírusom sú síce dlhodobo chorí, ale zápal na pľúcach nie je tak závažný ako pri "normálnom" zápale pľúc.

Na lekárskej fakulte Northwestern University sa na zápaly pľúc špecializujú desiatky rokov. Majú k tomu unikátne vybavenie aj skúsených expertov.

Práve táto výskumná infraštruktúra im umožnila ukázať, že pneumónie u pacientov s COVID-19 sa líšia od ostatných pneumónií, a čo je dôležitejšie, ako sa líšia.


Mohlo by vás zaujímať:

Z USA hlásia prípad muža infikovaného koronavírusom a chrípkou súčasne, nejde však o prvý prípad súbežnej infekcie! Čo znamená takáto "dvojitá infekcia" pre ľudské telo?

Až 40% ľudí, ktorí prekonali COVID-19, má aj tri mesiace po uzdravení stále poškodené pľúca! Mnohí nemajú čuch a ohrozené je aj srdce