Vo Francúzsku zachytili novú mutáciu koronavírusu SARS-CoV-2, bežné testy ju nemusia odhaliť!

Francúzske zdravotnícke úrady hlásia novú mutáciu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorú nemusia zachytiť bežné PCR testy. Objavili ju zdravotníci v nemocnici v meste Lannion v Bretónsku. Vo Veľkej Británii bola medzitým zverejnená ďalšia štúdia, podľa ktorej je britská mutácia koronavírusu viac smrtiaca ako iné.
Vo Francúzsku zachytili novú mutáciu koronavírusu SARS-CoV-2

Zdroj: Flickr.com

Vo francúzskom Bretónsku zaznamenali niekoľko pacientov, ktorí mali typické prejavy ochorenia COVID-19, ale mali negatívny výsledok PCR testu.

Infekciu potvrdili až podrobnejšie rozbory zo vzoriek odobratých zo vzdialenejších častí dýchacích ciest alebo analýza krvi.

Tamojšie zdravotnícke úrady uviedli, že "bude vykonaný výskum s cieľom zistiť, ako táto mutácia reaguje na vakcínu a protilátky vytvorené počas skoršej nákazy koronavírusy", píše ČT24.

Aj v Bretónsku, kde zatiaľ príchod tretej vlny epidémie nepocítili nijako drasticky, nové prípady COVID-19 v posledných dňoch pribúdajú rýchlejšie.

K najviac zasiahnutým regiónom vo Francúzsku patrí v súčasnosti Paríž a jeho okolie, kde sa jednotky intenzívnej starostlivosti blížia k hraniciam svojej kapacity.

Na lôžkach intenzívnej starostlivosti vo francúzskych nemocniciach teraz leží najviac pacientov od konca novembra, kedy v krajine platila druhá celoštátna karanténa.

Britská mutácia zvyšuje riziko smrti o 55%

Tím vedcov z London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) zverejnil v časopise Nature štúdii týkajúcu sa tzv. britskej mutácie koronavírusu, označovanej B.1.1.7.

Podľa ich odhadu je riziko smrti pri nákaze touto variantou o 55% vyššie ako u infekcií predtým rozšírenými variantmi koronavírusu. Podľa autorov môže vzostup takých variantov, ako je práve B.1.1.7, vymazať prínos pokroku v liečbe COVID-19.

Čerstvé závery nadväzujú na inú britskú štúdiu publikovanú minulý týždeň, podľa ktorej sú mŕtvych o desiatky percent viac, keď sa ľudia nakazia mutáciou B.1.1.7 v porovnaní s rovnakým počtom pacientov s inými variantmi vírusu.

Podľa skorších analýz sa pritom britská mutácia dokáže oproti tým predchádzajúcim aj výrazne rýchlejšie šíriť.

Svoje tvrdenie o vyššiu úmrtnosť tím z LSHTM opiera o dáta z viac ako dvoch miliónoch prípadov nákazy a necelých 17 500 mŕtvych zaznamenaných v Anglicku od vlaňajšieho septembra do polovice tohto februára, kedy sa B.1.1.7 v oblasti rýchlo rozšírila.

Práve nové mutácie koronavírusu, ktoré sú nákazlivejšie než bežný kmeň koronavírusu SARS-CoV-2, predstavujú možnú komplikáciu v postupe proti pandémii.

Okrem britskej mutácie sa v poslednej dobe šíri tiež takzvaná juhoafrická mutácia, ktorej výskyt sa potvrdil v mnohých krajinách EÚ vrátane Slovenska.

Vo svete sa vyskytuje aj brazílska mutácia, slovenskí vedci dokonca objavili aj špeciálnu československú mutáciu.


Prečítajte si aj:

Mutácie koronavírusu ohrozujú deti! Údaje naznačujú, že čoraz viac malých detí je infikovaných novými variantmi SARS-CoV-2

Obava z nebezpečnejších mutácií koronavírusu núti štáty k povinným respirátorom, obyčajné rúška už prestávajú stačiť