3 tipy, ktoré vám pomôžu zostať aktívnymi a dodajú vám motiváciu!

Či už sa snažíte dosiahnuť konkrétny cieľ alebo sa len chcete cítiť lepšie, každodenný dôraz na telesnú aktivitu vám pomôže získať a udržať tak nesmierne dôležitú motiváciu.
tipy ako nestratiť motiváciu

Zdroj: pixy.org

Ak nie ste zvyknutí pravidelne sa hýbať, už len začať s tým môže byť pre vás celkom náročné. S pribúdajúcim vekom navyše motiváciu znižujú aj prirodzené prejavy ako je starnutie.

Aj keď sa mu nedá zabrániť, existujú skvelé spôsoby, ako si dlhodobo zachovať chuť k pohybu a cvičeniu.

1.Stanovte si minimálny počet odcvičených minút, ktorý splníte každý deň

Pravidelný pohyb nie je skvelý len z hľadiska budovania vysnívanej postavy. Dodá vám tiež energiu, podporí krvný obeh a celkovo sa vďaka nemu budete cítiť lepšie.

V neposlednom rade tiež pôsobí ako prevencia proti bolesti kĺbov a strate kĺbovej pohyblivosti. Aby ste dosiahli tieto priaznivé účinky z pohybu, je dobré cvičiť aspoň tridsať minút, minimálne päťkrát týždenne.

Prvý krok je vždy najťažší, ale akonáhle sa rozhýbete, začnete pociťovať zlepšenie svojej kondície a cvičenie tak bude jednoduchšie. Ak nestíhate cvičeniu venovať plných tridsať minút, vedzte, že aj trochu pohybu je vždy lepšie ako nič.

2. Kombinujte rôzne druhy záťaže

S pribúdajúcim vekom je nevyhnutné dbať aj na udržiavanie zdravej hustoty minerálov v kostiach, tzv. BMD (Bone Mineral Density) a na jej obnovenie po dlhších obdobiach so zníženou aktivitou.

Ideálne z tohto pohľadu sú cvičenia s vyššou záťažou ako chôdza, beh či skákanie. V kombinácii s aktivitami s nízkou záťažou (napr. plávanie či bicyklovanie) si tak viete udržať silné a zdravé kosti aj kĺby bez zbytočného preťažovania.

Predídete tak bolesti kĺbov po cvičení ako aj jednotvárnosti cvičenia.

3. Sústreďte sa na svalstvo

Prirodzeným prejavom starnutia, proti ktorému môžeme bojovať pohybom, je aj úbytok svalstva nazývaný sarkopénia.

Strata svalovej hmoty či nevyvážená telesná stavba nemusí byť nutne len dôsledkom pribúdajúceho veku, môže byť tiež prejavom podvýživy alebo dlhodobo nízkej aktivity.

Cvičením či už s činkami alebo vlastnou váhou, v kombinácii s konzumáciou stravy bohatej na bielkoviny, si zabezpečíte rast svalovej hmoty a uchovanie sily.

Udržiavanie svalovej hmoty je dobré pre váš metabolizmus a pomôže vám cítiť sa a vyzerať lepšie. Pokúste sa preto robiť posilňovacie cvičenia aspoň trikrát týždenne.


Prečítajte si aj:

Trápi vás spomalený metabolizmus? S týmito úpravami jedálnička ho zrýchlite!

Ako sa s vekom menia nutričné potreby žien? Dámy, toto zaraďte do jedálnička, keď máte 30, 40, 50 a 60 rokov!


Inge

dámy ja mám pár rokov do dôchodku a rada by som sa začala viac hýbať, lebo cítim, že to moje telo potrebuje ako soľ...nejaké tipy, ako začať? Budem vám povďačná