Trápi vás spomalený metabolizmus? S týmito úpravami jedálnička ho zrýchlite!

Metabolizmus je veľmi dôležitý proces spracovania a premieňania potravy v energiu v ľudskom tele. Ak sa spomalí, máme tendencie priberať kilá, v opačnom prípade naopak chudneme. Týka sa tento problém aj vás? Máme pre vás niekoľko užitočných informácií a rád, ako metabolizmus opäť rozhýbať.
ako na spomalený metabolizmus?

Zdroj: Pixabay.com

Čo je to metabolizmus?

Metabolizmus, inak tiež látková premena, je dej, pri ktorom sú v organizme premieňané základné zložky potravy (cukry, tuky, bielkoviny) a je uvoľňovaná energia. Na konci metabolických dejov sú odpadové látky, ktoré je nutné z organizmu vylúčiť.

Spomalený metabolizmus

Pomalý metabolizmus je stav, kedy dochádza k nedostatočnej premene tukov, sacharidov, proteínov, aminokyselín a nukleových kyselín v tele.

Medzi najčastejšie príčiny a faktory, ktoré spôsobujú spomalený metabolizmus, patria:

  • Vek - so zvyšujúcim sa vekom dochádza k spomaleniu prakticky všetkých metabolických procesov
  • Nesprávne stravovanie - či už ide o spôsob stravovania čiže nepravidelnosť a podobne, ale aj o problém so zložením jedálnička, najmä pokiaľ ide o problémové látky
  • Nedostatočný alebo nepravidelný pohyb - ten so sebou prináša nerovnomerné spaľovanie kalórií a výdaj energie, ide o faktory, ktoré narúšajú metabolizmus
  • Externé vplyvy - napríklad teplota okolia, kde vyššia teplota zvyčajne metabolizmus spomalí, prípadne vplyvmi vnútri organizmu, hlavne tráviace poruchy

Príčinou spomaleného metabolizmu ale nemusí byť len zlý životný štýl, ale aj zdravotné problémy.

Najviac spomaľuje metabolizmus cukrovka, poruchy funkcie štítnej žľazy, nízka hladina estrogénu, ale aj iné výkyvy hormónov (u mužov to býva najmä testosterón) a ďalej potom tiež aj porucha funkcie lymfatického systému.

Ako zrýchliť metabolizmus?

Ráno

Vyvážené raňajky sú základ. Ak sa totiž nenajete do hodiny po prebudení, telo nabehne na krízový hladný režim a začne si následne každú dodanú kalóriu šetriť na horšie časy.

Výživoví poradcovia nám to napokon opakujú dokola: Hladovanie vedie k spomaľovaniu metabolizmu a priberanie na hmotnosti.

Na raňajky je vhodná kvalitná bielkovina (jogurt, skyr, tvarohová nátierka, šunka, omeleta), kvalitné sacharidy s dostatkom vlákniny (nesladené cornflakes, vločky, tmavé pečivo) a ovocie alebo zelenina.

Množstvo záleží na vašej výške, hmostnosti a režime.

Na poludnie

Bielkoviny nepotrebujú len ľudia, ktorí aktívne pracujú na svojej muskulatúre, prípadne deti, ktoré "sú vo vývine". Bielkoviny by mali tvoriť podstatnú časť jedálnička všetkých.

Zjednodušene povedané - koľko vážite kilogramov, toľko gramov bielkovín by ste mali zjesť najmenej a za deň. Čiže 60 kg = najmenej 60 gramov bielkovín.

Bežný jogurt má v balení tak 5 gramov, vajcia približne 5 gramov bielkovín, hrnček mlieka asi tiež tak. Aký si teda dať obed? Rybie mäso, hydina, šunka, grécky jogurt, cottage cheese, všetky tieto bielkoviny nielen zasýtia, ale na ich trávenie potrebujete tiež viac energie.

Nezabudnite na vlákninu! Na trávenie telo tiež spotrebuje oveľa viac energie a to dokáže metabolizmus nakopnúť. Medzi najvýznamnejšie zdroje vlákniny patrí celozrnné pečivo, zelenina, ovsené vločky, šošovica a strukoviny.

Počas celého dňa nezabúdajte ani na pitný režim.


Prečítajte si aj:

Milujete sladké? Nemusíte sa ho vzdať ani počas Vianoc! Poradíme vám ako na to

Máte problémy s trávením? Známy gastroenterológ radí ako sa zbaviť nafukovania, či bolesti brucha