Obezitológ: Z dietologického hľadiska je Veľká noc riziková

Veľká noc je na Slovensku známa dobrým jedlom a mnohí Slováci si nevedia predstaviť tráviť sviatky bez plného žalúdka. Mali by sme však myslieť na naše trávenie aj na cholesterol. Pri konzumácii mastných jedál a alkoholu môže trpieť naše zdravie. Každé jedlo má aj ľahšie stráviteľné alternatívy, ktoré sú vhodnejšie pre zdravý cholesterol.
Obezitológ o rizikách Veľkej noci

lpo.sk | Zdroj: Flickr.com

Organizmus nám počas Veľkej noci občas pripomenie, že sme to s nezdravým jedlom prehnali. Nepríjemné pocity plnosti, nadúvanie, pálenie záhy či zvracanie nie sú ničím výnimočným. Nezdravá strava môže viesť aj k problémom s cholesterolom.

Vysoký cholesterol nebolí, dokáže však spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie. Je jedným z faktorov aterosklerózy, alebo aj kôrnatenia tepien a ďalších komplikácii, ako neprekrvenie dolných končatín, cievne mozgové príhody či srdcový infarkt.

Je dôležité uvedomiť si to najmä cez Veľkonočné sviatky, kedy často siahame po mastnejších a ťažších jedlách.

Z dietologického hľadiska je Veľká noc riziková

Neznamená to, že musíte prestať jesť jedlá, ktoré máte radi. Stačí ich upraviť, aby boli ľahšie stráviteľné.

Z dietologického hľadiska je Veľká noc riziková. Po období pôstu, kedy sa stravujeme diétnejšie, si naraz dovolíme veľké množstvo údenín. Okrem nezdravej dávky tukov prijme telo v údeninách aj nadmerné množstvo soli, ktorá spolu s cholesterolom zaťažuje srdcovocievny systém,“ upozorňuje obezitológ MUDr. Majerčák.

Nielen počas sviatkov, ale celoročne je dôležité mať na stole dennú dávku ovocia a zeleniny. Ovocie a zelenina by mali tvoriť až polovicu objemu z nášho denného príjmu.

Majonézový šalát je jedným z najtradičnejších veľkonočných jedál, rozhodne však nepatrí k najzdravším. Podľa obezitológa je dobrou alternatívou nahradiť majonézu ľahším dresingom, ktorý si dá pripraviť napríklad z bieleho jogurtu.

Rezeň nemusí byť vždy vyprážaný. Pokiaľ sa chcete vyhnúť nadmernému obsahu tukov, namiesto vyprážania môžete mäso upiecť v rúre.

Veľkonočné dezerty sa tiež dajú pripraviť v zdravšom variante ak použijete väčšie množstvo ovocia. Napríklad namiesto čokoládového koláča môžete urobiť ovocný s tvarohom bez pridaného cukru.

Problémy s trávením spôsobujú aj kysnuté koláče, ktoré ľudia často jedia ešte horúce. Ak si doprajete počas sviatkov nejaké menej zdravé jedlo, je to v poriadku.

Mali by ste však mať aj dostatočný prísun vitamínov, ktoré sa najlepšie dajú získať práve z ovocia a zeleniny.

Ľudia vykúpili vitamín C, ale ten má zmysel len v prípade, že zjedia denne porciu ovocia alebo zeleniny,“ upozorňuje lekár.

Pozor na alkohol počas sviatkov

Komplikácie cez sviatky spôsobuje aj alkohol. Vysoký príjem môže zvyšovať riziko problémov s cholesterolom, či dokonca viesť ku kardiovaskulárnym ochoreniam.

V rámci zdravého životného štýlu by sme nemali konzumovať alkohol vôbec. Alkohol v akejkoľvek forme je silný karcinogén. To znamená, že spôsobuje rakovinu,“ upozorňuje MUDr. Majerčák.

Pohár vína nezaškodí, no netreba to s ním preháňať. Namiesto alkoholu radšej zvýšte príjem nealkoholických tekutín.

Dodržiavanie pitného režimu je základom pre ľudské zdravie. Podľa lekárov je najlepšia nesladená voda. Sirupy a rôzne druhy sladených vôd sú zdrojom prebytočného cukru.


Mohlo by vás zaujímať:

Gastroenterológ o prejedaní počas Veľkej noci: Aj náš žalúdok potrebuje čas, kým nám dá vedieť, že je plný

Kardiológ: Pohár vína nám život nepredĺži. Radšej však pohár denne, ako celú týždennú dávku dobehnúť v piatok večer