Ste silný kávičkár alebo uprednostňujete bezkofeínovú kávu? Podľa vedcov o tom rozhodujú vaše gény!

Na to, či si človek rád dopraje šálku kávy, má vplyv jeho genetický kód. Poukázala na to nová štúdia, ktorú zverejnil American Journal of Clinical Nutrition.
množstvo kávy regulujú gény

Zdroj: Pexels.com

Genetika reguluje príjem kofeínu

Káva patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, a preto fascinuje aj vedcov. Mnoho výskumov sa napríklad zaoberá jej vplyvom na ľudské zdravie.

Nová a prvá štúdia svojho druhu, uverejnená v American Journal of Clinical Nutrition, zisťovala, či má na konzumácii kávy vplyv aj naša genetika.

Tím odborníkov mal k dispozícii dáta 390 435 ľudí, ktorá im poskytla britská biobanka. V rámci štúdie potom porovnal ich obvyklú spotrebu kávy s hodnotami krvného tlaku a srdcovej frekvencie.

Zistením bolo, že účastníci trpiaci vysokým tlakom, srdcovou arytmiou a anginou pectoris mali častejšie tendenciu sa káve úplne vyhnúť, piť ju v obmedzenej miere alebo ju nahradiť bezkofeínovú alternatívou.

Podľa hlavnej autorky štúdie Eliny Hyppönen z University of South Australia sa jedná o pozitívny poznatok. Ukazuje sa totiž, že genetika u človeka aktívne reguluje množstvo vypitej kávy a chráni ho v tomto smere pred nadmernou konzumáciou.

"Doteraz sme nevedeli, že si ľudia podvedome sami regulujú bezpečné hladiny kofeínu, a to na základe toho, aký vysoký je ich krvný tlak. Pravdepodobne sa jedná o dôsledok ochranného genetického mechanizmu, "vysvetlila autorka štúdie.

To podľa vedkyne tiež znamená, že ľudia, ktorí pijú veľa kávy, zrejme spomínanú látku geneticky lepšie znášajú. Hyppönen preto radí, aby ľudia v tomto smere počúvali svoje telo.


Mohlo by vás zaujímať:

4 príznaky, že prijímate príliš veľa kofeínu. Takto podľa vedcov zistíte, že by ste s pitím kávy mali spomaliť!

Koľko šálok kávy denne odporúčajú odborníci?


reemsultan

Yes, two variants of the CYP1A2 gene have been discovered by researchers: a fast-metabolizing version and a slow-metabolizing one. Most people like it. Being a teacher and assignment Writing Service provider I know it is never a good idea to do an all-nighter while running low on sleep. Avoid caffeine if you can. While caffeine can give you temporary alertness while you study, it can result in a bad crash later in the day. Instead, stay hydrated by drinking herbal tea or water.

reemsultan

Yes, two variants of the CYP1A2 gene have been discovered by researchers: a fast-metabolizing version and a slow-metabolizing one. Most people like it. Being a teacher and assignment writing service provider assignmentmasters.ae, I know it is never a good idea to do an all-nighter while running low on sleep. Avoid caffeine if you can. While caffeine can give you temporary alertness while you study, it can result in a bad crash later in the day. Instead, stay hydrated by drinking herbal tea or water.