Keď to „škrípe“ v ramenách, nedvihnete bremená

Viete, čo je základom každého zdraviu prospešného cvičenia? Cvičiť správne! Fyzioterapeuti zo svetoznámych Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom seriálu mini – videí zoznámia s technikami precvičovania najviac namáhaných svalových skupín. V pohodlí domova si zacvičíte a v blogu sa dozviete všetko o svalovej skupine, ktorej sa fyzioterapeut vo videu venuje. Sme radi, že s vami môžeme byť nápomocní aspoň online, no úprimne sa nevieme dočkať osobného stretnutia v malebnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova a v sieti Ensana Health Spa Hotels.
cvičenie s fyzioterapeutom

Zdroj: Ensana Health Spa Hotels

No reč nemusí byť iba o bremenách. S boľavými ramenami sa na „mission inpossible“ zmení obyčajné umývanie zubov alebo snaha učesať sa.

Ramená nie sú len na nosenie kabeliek či ruksakov. Zohrávajú dôležitú úlohu pri skoro všetkých pohyboch v hornej časti tela.

Patria k partiám, ktoré radi zanedbávame a nie raz nám to „dôjde“ až v momente, keď o svoje miesto v našej pozornosti zabojujú prostredníctvom bolesti. A že vie byť otravná, to ovláda každý, koho už niekedy v živote bolelo rameno.

Viac, ako 70 percent ľudí, ktorých niečo bolí si sťažuje práve na bolesť ramien. Tá môže byť až tak urputná, že sa kvôli nej nevyspíte.

Ramenný kĺb totiž nie je len taký hocijaký „kĺbik“. Keď ho v ramennom pletenci prestane baviť „odvádzať“ robotu aj za ochabnuté svaly, dá to svojmu majiteľovi najavo pomerne explicitne.

Prevencia syndrómu „zamrznutého ramena“ je pravidelné zlepšovanie mobility a flexibility ramena.

Urobte si jednoduchý test – ruky si dajte za chrbát- jednu z vrchu cez rameno, jednu zospodu a pokúste sa ich spojiť. Malo by sa vám podariť aspoň sa dotknúť prstami. Keď to nejde, začnite sa svojim ramenám trochu viac venovať.

Fyzioterapeut z Kúpeľov Piešťany Ján Vevera vám v krátkom videu ukáže, ako jednoducho si pomocou tyče ( pokojne použite rúčku od metly) zlepšíte mobilitu aj flexibilitu ramien.


Prečítajte si aj:

Cvičenie na doma 2v1: Strečing a posilňovanie

Precvičte si hamstringy: Small talk o svaloch medzi kolenom a panvou