Cvičenie na doma 2v1: Strečing a posilňovanie

Viete, čo je základom každého zdraviu prospešného cvičenia? Cvičiť správne! Fyzioterapeuti zo svetoznámych Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom seriálu mini – videí zoznámia s technikami precvičovania najviac namáhaných svalových skupín. V pohodlí domova si zacvičíte a v blogu sa dozviete všetko o svalovej skupine, ktorej sa fyzioterapeut vo videu venuje. Sme radi, že s vami môžeme byť nápomocní aspoň online, no úprimne sa nevieme dočkať osobného stretnutia v malebnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova a v sieti Ensana Health Spa Hotels.
posilňovanie a strečing

Zdroj: Ensana Health Spa Hotels

Hovorí sa, že keď sa robia dve veci naraz, jedna z nich za veľa nestojí – v horšom prípade obidve. ALE! Pri cvičení toto pravidlo neplatí!

Čím širší záber cvik má, tým lepšie. Strávite pri ňom menej času, urobíte viac pre svoje zdravie a tí motivovaní si vďaka tomu stihnú zacvičiť viac.

Cvikov, ktoré súčasne zapájajú viacero svalových partií, je veľa. Ján Vevera, fyzioterapeut z Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom krátkeho videa naučí taký cvik, ktorý zapája viacero svalových partií a účinkuje ako strečing a posilňovanie v jednom.

Dobrou správou je, že sa opäť cvičí v ľahu a sériu týchto efektívnych „2 v 1“ zvládnu aj fyzicky menej zdatní.

Kde je sila, tam je pohyb

Svaly môžu byť vo výbornej kondícii aj bez toho, aby na vás praskali tričká. Posilňovať totiž neznamená len formovať si vyrysované brucho či „napumpované“ bicepsy. Má oveľa prozaickejšie dôvody.

Takzvané funkčné posilňovanie umožňuje vykonávať bežné činnosti v reálnych pozíciách. Medzi cviky, ktoré patria k úplnému posilňovaciemu základu patria tie, ktoré sa vykonávajú s váhou vlastného tela.

Áno, tušíte správne – hovoríme o starej zlatej a zatiaľ ničím nenahradenej klasike - výpadoch, squatoch, „brušákoch“, drepoch, klikoch a zhyboch.

Väčšina strojov na cvičenie vo „fitku“ ale aj rôzne tréningové programy sú v podstate len variovaním a kombinovaním tohto efektívneho základu. Keď praktizujete pravidelne „A“, nemali by ste zabúdať ani na „B“ – strečing.

Prečo nevynechávať strečing?

Často sa opakujúcou chybou je zanedbávanie poctivého naťahovania svalov po výkone. Telo je múdre a nedostatky vo flexibilite či pružnosti jednej svalovej skupiny, rado a rýchlo vykompenzuje zapojením inej.

Vedie to k akejsi reťazovej reakcii nesprávnych pohybových vzorcov, ktoré sa dokážu zafixovať tak, že to celému pohybovému aparátu v konečnom dôsledku škodí.

Telo na to upozorní často až vtedy, keď mu už dochádzajú nápady. Svojho majiteľa o tom informuje jasne a dôrazne – bolesťou. Tej sa spolu s Kúpeľmi Piešťany môžete naučiť predchádzať formou pravidelných videí o správnom cvičení.


Pozrite si aj ďalšie cvičenia:

Precvičte si hamstringy

Čo ste dnes spravili pre svoje zdravé jadro?