Strečujte triesla!

Viete, čo je základom každého zdraviu prospešného cvičenia? Cvičiť správne! Fyzioterapeuti zo svetoznámych Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom seriálu mini – videí zoznámia s technikami precvičovania najviac namáhaných svalových skupín. V pohodlí domova si zacvičíte a v blogu sa dozviete všetko o svalovej skupine, ktorej sa fyzioterapeut vo videu venuje. Sme radi, že s vami môžeme byť nápomocní aspoň online, no úprimne sa nevieme dočkať osobného stretnutia v malebnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova a v sieti Ensana Health Spa Hotels.
cvičenie na doma s fyzioterapeutom

Zdroj: Ensana Health Spa Hotels

Ľúbozvučný, no žiaľ nespisovný výraz triesla označuje oblasť slabín. Tá majiteľom dáva zabrať najmä v prípade preťaženia. U netrénovaných ľudí ho môže spôsobiť i dlhšia prechádzka, náhla rotácia či dvíhanie bremien.

U trénovaných sa slabiny hlásia najčastejšie po športovej záťaži súvisiacej so spodnou polovicou tela.

Slabiny sú miestom, ktoré síce nezaberá veľkú plochu, no je akousi križovatkou, ktorou vedú dôležité spojnice. Okrem toho, že sa nachádzajú nad bedrovými kĺbmi starajúcimi sa o flexibilitu nôh, vedú pod povrchom jemnej a citlivej pokožky žily a tepny zásobujúce krvou a kyslíkom celé dolné končatiny.

Slabinovým kanálom - približne 5 – centimetrovou štrbinou ohraničenou svalmi, väzmi a úponmi prechádzajú u žien väzy, ktoré fixujú na správnom mieste maternicu a u mužov slabinový kanál ochraňuje semenné povrazce, na ktorých sú uchytené semenníky.

Bolesť prameniaca z nedostatočnej flexibility a oslabenia týchto miest vie byť veľmi nepríjemná a dlhodobá. Určite ste už počuli aj o slabinových herniách, ktorými vás radšej na tejto platforme nejdeme strašiť.

Stačí, keď si zapamätáte, že dobre rozhýbaná oblasť slabín je menej náchylná na akékoľvek problémy.

Základom starostlivosti o pohyblivosť bedrových kĺbov a elasticitu slabín je správny strečing cielený práve na spomínanú oblasť.

Ján Vevera, fyzioterapeut z Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom krátkeho videa naučí, ako si poriadne rozhýbať slabiny, podporiť pohyblivosť bedrových kĺbov a vyhnúť sa tak únavovej bolesti alebo bolesti z preťaženia v danej oblasti.

Všetky cviky zvládnu aj úplní začiatočníci a tí, ktorí už majú čo – to „odšportované“ ocenia nenáročný spôsob, ako si pomocou vlastnej váhy a správneho dýchania zabezpečiť správnu flexibilitu v oblasti slabín a bedrových kĺbov a ako predchádzať preťaženiu a bolesti.


Mohlo by vás zaujímať:

Keď to „škrípe“ v ramenách, nedvihnete bremená

Medzi nami, lopatkami