Medzi nami, lopatkami

Viete, čo je základom každého zdraviu prospešného cvičenia? Cvičiť správne! Fyzioterapeuti zo svetoznámych Kúpeľov Piešťany vás prostredníctvom seriálu mini – videí zoznámia s technikami precvičovania najviac namáhaných svalových skupín. V pohodlí domova si zacvičíte a v blogu sa dozviete všetko o svalovej skupine, ktorej sa fyzioterapeut vo videu venuje. Sme radi, že s vami môžeme byť nápomocní aspoň online, no úprimne sa nevieme dočkať osobného stretnutia v malebnom prostredí piešťanského Kúpeľného ostrova a v sieti Ensana Health Spa Hotels.
cvičenie na doma s fyzioterapeutom

Zdroj: Ensana Health Spa Hotels

Koho tento týždeň nebolelo zo strnulého sedenia pri počítači medzi lopatkami, nech si zablahoželá. Koho medzi lopatkami bolelo, nech sa s Jánom Veverom, fyzioterapeutom z Kúpeľov Piešťany naučí, ako na bolesť zobrať palicu.

Z predošlých blogových príspevkov ste priamo z riadkov či medzi riadkami určite pochopili, že tam, kde nie je pohyb a sila, je skôr či neskôr bolesť.

Lopatka (lat. spatula) je kosť tvaru, podľa ktorého dostala názov. Keď premýšľate, či sa radí medzi kosti chrbta, alebo ruky, vedzte, že B je správne. Lopatka je súčasťou ramenného kĺbu a spolu s kľúčnou kosťou vytvára takzvaný pletenec hornej končatiny.

S jej polohou a napojením na hornú končatinu súvisia bolestivé stavy, ktoré sú práve v oblasti lopatiek a medzi nimi veľmi častým dôsledkom nesprávneho uhla, ktorý zvierajú ruky s podložkou pri práci v sede.

Lopatky a priestor medzi nimi sa hlási aj pri nerovnomernej záťaži– nosení tašky s notebookom či ťažkej kabelky na preferovanej strane – no lopatky vedia potrápiť aj pri nesprávnom držaní tela pri chôdzi alebo sedení.

Bolesti medzi lopatkami sa dá predchádzať jednoduchými cvikmi, ktoré zvládnete za pár minút doma. Prečo na nich treba zobrať palicu? Myslíme to samozrejme obrazne.

Poslúži vám i rúčka od metly, ktorá pomôže zastabilizovať pohyb a stane sa akousi vodiacou tyčou pre správne vykonanie cvikov. Spôsobom, ktorým vás fyzioterapeut vo videu naučí rozhýbať si lopatky docielite zlepšenie pohyblivosti celej chrbtice. S chuťou do toho!

Je to „od chrbtice“?

Pretrvávajúca bolesť medzi lopatkami ležiacimi medzi 2. a 7. rebrom môže byť aj signálom problémov niektorého zo životne dôležitých orgánov ležiacich v hrudníku.

Ak teda bolesti vzdorujú cvičeniu a nález pohybového charakteru je negatívny, myslite aj na túto možnosť a nezabudnite „skočiť“ k lekárovi.


Prečítajte si tiež:

Keď to „škrípe“ v ramenách, nedvihnete bremená

Čo ste dnes spravili pre svoje zdravé jadro?