Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) zachránili život chlapčekovi s najťažšou vývojovou chybou. Mama malého bojovníka hovorí o zázraku

Malý Mateo sa narodil s najťažšou vývojovou chybou uropoetického a gastro-intestinálneho traktu, aká sa na Slovensku vyskytne raz za 5 – 6 rokov.
operácia NÚDCH

Zdroj: pxfuel.com

Pár hodín po narodení malého Matea previezli z nemocnice v Martine do NÚDCH, kde ho hospitalizovali na Neonatologickej klinike intenzívnej medicíny (NKIM) LF UK a NÚDCH.

,,Chlapček k nám bol včas transportovaný s veľmi vážnou vývojovou chybou uropoetického a GIT traktu, pri ktorej nedošlo k oddeleniu tráviacej a močovej sústavy a dieťatko sa narodilo s rázštepom brušnej dutiny s vyústením obidvoch týchto sústav v jednom mieste. Aj touto cestou chcem vyzdvihnúť vynikajúcu spoluprácu medzi Fakultnou nemocnicou v Martine a NÚDCH. Chlapčeka sme neoperovali hneď, zhruba dva týždne sme museli počkať, aby sme zistili, ako bude prospievať, prijímať a tráviť potravu, aby sme náročnú operáciu nezačali skôr, ako bolo dieťatko na ňu pripravené,“ povedal MUDr. Peter Bartoň, riaditeľ NÚDCH, ktorý chlapčeka operoval.

Išlo o náročnú a raritnú operáciu, a tak lekári z NÚDCH využili spoluprácu s Great Ormond Street Hospital v Londýne a počas operácie boli v kontakte s pánom prof. Mushtaqom, ktorý online sledoval, čo sa deje na operačnej sále. Zlomové body operácie spolu lekári konzultovali.

Lekár kliniky detskej chirurgie, MUDr. Rastislav Králik, sa počas náročnej operácie postaral o hrubé a tenké črievko, ktoré boli tiež postihnuté, a urobil všetko preto, aby raz boli funkčné.

Po náročnej operácii nasledovala rovnako náročná intenzívna pooperačná starostlivosť. MUDr. Dana Dolníková, primárka NKIM hovorí o prvom kontakte s pacientom:

,,Mateo sa narodil s obrovskou chuťou do jedla aj do života a hneď od začiatku sme sa snažili, aby začal prospievať a adaptoval sa na život po narodení. Celý čas bol stabilizovaný a dobre pripravený na náročný výkon, ktorý zvládol veľmi dobre. Pooperačná starostlivosť bola veľmi náročná najmä zo strany sestier. Bola perfektne odvedená a pacient sa veľmi rýchlo zhojil. A čo musím vyzdvihnúť, je nadštandardne dobrá spolupráca s maminkou chlapčeka, ktorá bola celý čas pri svojom dieťatku, zatiaľ čo tatinko sa staral o zvyšok rodiny. Podpora nás zdravotníkov zo strany rodiny bola perfektná.“

Erika Žuffová, mama malého veľkého bojovníka Matea poďakovala lekárom NÚDCH za záchranu synovho života.

,,Je to úplný zázrak na to, s akým zdravotným problémom sa narodil,“ povedala dojatá mama.

Malého Matea po prvotnej operácii čakajú ďalšie, pri ktorých sa definitívne uzatvorí močový mechúr a budú zrealizované ďalšie rekonštrukčné operácie.


Prečítajte si aj:

Unikátna operácia chrbtice dieťaťa v Žiline! Lekári pomohli školáčke, ktorá už nezvládala ani sedieť počas vyučovania v lavici

Inovatívna operácia s využitím 3D! Pacientovi so zhubným nádorom pomohli špecialisti na Slovensku jedinečným spôsobom