Mí variant koronavírusu zrejme odoláva protilátkam, šíri sa však pomalšie ako delta. Prvé prípady variantu z Kolumbie máme aj na Slovensku

Jeden z najnovších variantov COVID-19 , známy ako mí, sa už rozšíril najmenej do 42 krajín sveta, vrátane Slovenska, a Svetová zdravotnícka organizácia ho označila za znepokojivý.
Mí variant koronavírusu zrejme odoláva protilátkam získaných očkovaním

Zdroj: Pexels.com

Mí variant sa rýchlo stal dominantným v Kolumbii, kde bol prvýkrát objavený už v januári. Odtiaľto prenikal smerom na sever, do USA.

Až do júna sa v Spojených štátoch mí variant pomaly šíril, ale potom, čo v krajine prevládol agresívny delta variant, začalo rozšírenie mí rýchlo klesať.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je síce mí variant znepokojujúci, ale vedci sa nedomnievajú, že by mohol konkurovať delte.

V Kolumbii je však napriek tomu variant mí zodpovedný za viac ako tretinu prípadov ochorení COVID-19, a WHO ho preto označil za "znepokojujúci", čo je druhá najproblematickejšia kategória. Do najhoršej kategórie patria popri spomínanej delte ďalšie tri varianty.

Výskyt mí variantu bol potvrdený už aj na Slovensku.

Identifikovali sme tri prípady ako tzv. kolumbijský variant, teda odborne variant B.1.621, na základe bioinformatických analýz vykonaných našimi partnermi z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave,“ uviedol pre TASR virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

V čom je mí variant koronavírusu iný?

Mí má vo svojom hrotovom proteíne 8 mutácií, pričom mnohé z nich sú prítomné aj v tých najnebezpečnejších variantoch alfa, beta, gama a delta.

Niektoré z mutácií prítomných v mí variante (napríklad E484K a N501Y) pomáhajú iným variantom vyhnúť sa protilátkam proti mRNA vakcínam.

Mí variant má okrem toho aj nové mutácie, ktoré neboli u iných variantov doteraz pozorované, a ich vplyv na nebezpečnosť vírusu preto zatiaľ nie je známy.

Pred mí variantom varujú aj epidemiologické modely. Jeden z nich odhaduje, že je až dvakrát prenosnejší ako pôvodný SARS-CoV-2.

Modely tiež naznačujú, že imunita z predchádzajúcej infekcie pôvodným koronavírusom bola pri ochrane proti mí až o 37% menej účinná ako u pôvodného variantu.

Objavujú sa tiež indície, že mí variant by mohol oslabiť ochranu protilátkami, ktoré vznikli po očkovaní. V laboratórnych podmienkach koronavírus lepšie odolával protilátkam od ľudí, ktorí boli očkovaní vakcínou Comiranty spoločnosťou Pfizer / BioNTech.

V tejto štúdii, ktorá zatiaľ tiež neprešla recenzním riadením, bol variant mí najodolnejší voči vakcínam zo všetkých v súčasnosti uznávaných variantov koronavírusu SARS- CoV-2.

"Tento variant má mutácie, ktoré naznačujú, že by sa mohol vyhnúť určitým protilátkam. Nielen monoklonálnym protilátkam, ale aj protilátkam získaným očkovaním, ale nie je veľa klinických údajov, ktoré by tomu nasvedčovali. Sú to väčšinou laboratórne údaje, "potvrdil tieto závery Anthony Fauci, riaditeľ Národného inštitútu pre alergie a infekčné choroby, na tlačovom brífingu v Bielom dome už 2. septembra.

Ako je mí variant rozšírený?

Podľa Paula Cárdenasa, mikrobiológa z ekvádorskej Universidad San Francisco de Quito, sa mí variant rýchlo rozšíril po celej Južnej Amerike, ale je ťažké s istotou povedať, ako veľmi.

Hlavným problémom je, že sa v tomto regióne sa málo sekvenuje, čo znamená, že neprebiehajú detailnejšie genetické analýzy objaveného vírusu, ktoré sú schopné odhaliť aj prípadné mutácie.

"Juhoamerické krajiny sekvenovali iba 0,07% z celkového počtu pozitívnych prípadov SARS-CoV-2," uviedol vedec.

Vo svete je rozšírenosť variantu mí zatiaľ nízka, predstavuje 0,1% zo sekvenovaných vzoriek. V Kolumbii je však toto číslo výrazne vyššie, až 39%, uvádza agentúra AFP.


Prečítajte si aj:

Viac ako 40% ľudí infikovaných koronavírusom o nákaze nevie, častejšie ide o mužov