7 tipov na prípravu zdravých a chutných domácich jedál, aj pre zaneprázdnené rodiny!

Ľudia častokrát uprednostňujú jedlo z donášky či fast foodov z jednoduchého dôvodu – myslia si, že tým ušetria čas. Aj keď je to samozrejme pochopiteľné, tak jedlá z fast foodov vo všeobecnosti nebývajú tou najzdravšou voľbou. Keď však máte po ruke správne ingrediencie a niekoľko receptov, pripraviť chutné a zdravé jedlo pre seba, či rodinu nemusí byť tak náročné!

Zdroj: Pexels.com

Podľa správy Washingtonskej univerzity, tí ktorí viac varia doma, mávajú v strave nižší obsah kalórií, cukru a tuku. Ide tiež o menej finančne náročné riešenie ako stravovanie vonku.

Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako sa posunúť k domácej príprave jedál, a to aj pre zaneprázdnené rodiny.

1. Vytvorte si rutinu

Niekedy to rutina dokáže rozlusknúť za vás. Určite si jeden alebo dva dedikované dni v týždni. Nemusí ísť nutne o konkrétne jedlá (ako napr. špagetové utorky či hotdogové štvrtky) – doma sa s rodinou dohodnite napríklad na „bezmäsitých pondelkoch“ či raňajkových stredách a teda viete, že si na večeru pripravíte chutné vegetariánske jedlo alebo jedlo typické pre raňajky (ako hemendex či párky).

2. Vytvorte si zásobu receptov

Použite systém, ktorý vám vyhovuje. Urobte si zbierku receptov, či už ich nájdete v časopise alebo na internete. Dôležité je, aby ste ich mohli ľahko dohľadať.

3. Pripravte si zoznam a nakupujte raz týždenne

Zvoľte si deň nákupu. Do prípravy nákupného zoznamu zapojte aj rodinu. Skontrolujte, či máte v chladničke, mrazničke a špajze dostatok základných potravín, aby ste počas zvyšku týždňa nestrácali čas ich zháňaním a aby ste mohli v okamihu pripraviť rýchlu polievku či cestoviny. V obchode venujte niekoľko minút etiketám na potravinách, aby ste si mohli vybrať zdravé potraviny, ktoré vyhovujú chutiam vašej rodiny a rozpočtu.

4. Prideľte úlohy

Možno vie váš partner výborne narábať s nožom, takže by bol ideálny na krájanie. Deti zas môžu pomôcť pri miešaní či vážení. A niektorí zase môžu byť ideálni pri dávaní kuchyne do poriadku. Každému prideľte úlohu, ktorú zvládne bez ťažkostí (a sťažností).

5. Myslite rýchlo a jednoducho

Koľkokrát sa vám stalo, že ste tekvicu kupovali s tým najlepším úmyslom, a potom ste sa len prizerali, ako pomaly vädne v spodnej zásuvke chladničky? Skúste využiť zopár skratiek. Siahnite napríklad po mrazenej zelenine, vopred umytej zelenine či uvarenom alebo vopred ochutenom mäse a hydine – rozhodne vám to pomôže skrátiť čas prípravy a varenia!

6. Pripravte raz, uvarte dvakrát

Ak viete, že cibuľu, cesnak alebo zeleninu použijete počas týždňa do viacerých jedál, nakrájajte všetko naraz, a to, čo je navyše, uskladnite v chladničke. Takisto si viete pripraviť viac ryže alebo quinoy a teda to, čo zostane, viete zamraziť a mať to kedykoľvek po ruke. Tiež si viete pripraviť aj extra bielkoviny – zvyšky ryby, ktorú si večer ugrilujete, môžete na ďalší deň využiť v sendviči.

7. Dotiahnite recepty do dokonalosti

Osvojte si prípravu jedál, v ktorých sú vyvážené všetky potrebné živiny (bielkoviny, zelenina a škroby). Zvážte polievky, cestoviny či dusené jedlá. Zmena v tak dôležitej časti vášho života sa nemusí udiať zo dňa na deň, najmä ak je nutné presvedčiť aj ostatných členov rodiny. No ak začnete v malom a jednoducho, vybudujete pre svoju rodinu základ, ktorý sa bude časom len zlepšovať.


Prečítajte si aj:

5 praktických rád, ako menej plytvať potravinami

7 zdravých potravín, ktoré si vaše deti zamilujú!