V slovenských lekárňach chýbajú antibiotiká, aj lieky pre deti. Toto je dôvod nedostatku liekov!

Nedostatok liekov Slovensko zasiahol v čase, keď počet chorých na chrípku a iné respiračné ochorenia rastie.
v lekárňach chýbajú lieky

Zdroj: Freepik.com

Slovensko zasiahol nedostatok viacerých druhov liekov. Situácia je najhoršia najmä v dostupnosti liekov pre deti určených na liečbu bolesti a horúčky– konkrétne sú to sirupy a čapíky s obsahom paracetamolu a ibuprofénu. V tlačovej správe to uviedla Asociácia poskytovateľov sieťových lekární (APSL).

APSL eviduje výpadky pri liekoch na lekársky predpis, a to naprieč viacerými kategóriami, ako sú kardiovaskulárny systém, tráviaci trakt a metabolizmus či centrálna nervová sústava.. Výnimkou nie sú ani antibiotiká,“ upozorňuje predseda APSL Jan Žák.

Napriek nedostatku liekov APSL yzýva ľudí, aby k nákupom voľnopredajných liekov pristupovali zodpovedne a zvážili vytváranie prehnaných zásob liekov. Na Slovensku totiž každoročne skončí v spaľovniach približne 200 ton liekov, ktoré ľudia nakúpia, a neskôr ich po exspirácii vrátia do lekární.

Nedostatok liekov Slovensko zasiahol v čase, keď počet chorých na chrípku a iné respiračné ochorenia rastie. Za výpadkom liekov stojí podľa predsedu APSL niekoľko faktorov.

Nedostatok niektorých liekov je spôsobený súhrou viacerých faktorov, ako nedostatok personálu vo výrobe, výpadky surovín potrebných na výrobu liekov alebo výpadky v dodávkach obalových materiálov,“ upozorňuje predseda APSL.

Nedostatok liekov sa zvýšil dvadsaťnásobne

Európsky parlament pred časom upozornil, že v rokoch 2000 až 2018 sa nedostatok liekov v Európe zvýšil dvadsaťnásobne. Pokiaľ ide o výrobu účinných farmaceutických látok, chemických surovín a liekov, Európa je stále viac závislá na dovoze najmä z Indie a Číny. Pod nedostatok liekov sa podpísali aj pandémia COVID-19, či vojenský konflikt na Ukrajine.

Niektoré krajiny sú pre výrobcov a dodávateľov liekov atraktívnejšie ako Slovensko. Ak totiž sami výrobcovia majú nedostatok liekov, vyberú si na ich predaj trh, kde sú ochotní za lieky zaplatiť viac.


Mohlo by vás zaujímať:

Nakupujete lieky na internete? Takto si overíte dôveryhodnosť online lekárne