Ako prekonať jarnú únavu? Chôdzou v prírode!

Je všeobecne známe, že už dvadsať minút chôdze denne má výrazne pozitívne účinky na zdravie človeka. Pravidelná chôdza ovplyvňuje nielen telesnú kondíciu a imunitný systém, ale aj psychický stav človeka smerom k lepšiemu, preto by nemala chýbať ani v dennom programe seniorov.

Staroba nie je choroba a aj vyšší vek si možno spríjemniť rôznymi aktivitami, ktoré prospievajú zdraviu. Chôdza posilňuje činnosť srdca, kráčanie zrýchľuje tep a zlepšuje schopnosť srdca pumpovať krv. Vďaka chôdzi má človek pevnejšie svaly, vyššiu hustotu kostí a väčšiu pohyblivosť kĺbov.

Z tohto pohľadu je kráčanie vhodnejšie, než cvičenie drepov či výpadov, pretože stimuluje kosti a kĺby po celej dĺžke dolných končatín. A samozrejme, každý pohyb pôsobí blahodarne aj na dýchací a tráviaci systém. Chôdzou telo spaľuje kalórie, podporuje teda aj optimálnu hmotnosť a výdatne prospieva tiež psychike. Kráčanie znižuje v tele hladinu stresu, čo zlepšuje náladu aj spánok.

Nepodceňte výber oblečenia

Či sa senior rozhodne venovať chôdzi zo zdravotných alebo z estetických dôvodov, najmä na dlhších prechádzkach v prírode však nemôže podceniť vhodné oblečenie a obuv. Jarný šatník športovo aktívneho seniora má obsahovať praktické, funkčné odevy.

Medzi najdôležitejšie vlastnosti vrchných zvrškov patrí nepremokavosť, vetru vzdornosť a priedušnosť. Ideálne dámske a pánske tepláky sú zo zmesí bavlna a polyester alebo polyester a elastan. Čo sa strihov týka, strihy je dobré voliť také, ktoré príliš neobopínajú postavu a neobmedzujú v pohybe. Výhodou je pás z pružných materiálov.

Kvalitné pánske a dámske tepláky sa dokážu prispôsobiť každému veku, pohlaviu a aktivite, stačí si len správne vybrať. Športové mikiny patria tiež medzi odevy, ktoré sú vhodné pre všetky vekové kategórie. Na výber sú s dlhým aj s krátkym rukávom, so zipsom alebo bez zipsu, s kapucňou aj bez kapucne.

Dbajte na pohodlnú obuv

Chôdza na čerstvom vzduchu zlepšuje nielen kvalitu života, ale predlžuje aj aktívny vek. No najmä v prírode, na lesných chodníkoch a cestičkách, si vyžaduje vhodnú obuv. Preto si na chôdzu v prírode jednoznačne vyberte turistické topánky vyrobené z kvalitných materiálov, ktoré majú pevnú konštrukciu a protišmykovú podrážku.

Aby obuv pri dlhšej chôdzi nespôsobovala otlaky alebo odreniny, dôležité je pri kúpe vybrať vyhovujúci tvar – správny strih a veľkosť. Pri výbere tenisiek je dobré dbať aj na nízku hmotnosť a chôdzu v teréne tiež spríjemnia penové alebo gélové vložky, ktoré zmierňujú otrasy.