Úrad verejného zdravotníctva: Kliešťovou encefalitídou sa dá nakaziť aj z nepasterizovaných mliečnych výrobkov

ÚVZ odporúča nezaočkovaným ľuďom, najmä pri výrobkoch ovčieho a kozieho pôvodu, aby ich pred konzumáciou tepelne upravili.
kliešťová encefalitída z mliečnych výrobkov

Zdroj: Canva

Prenos vírusu kliešťovej encefalitídy je okrem kliešťa (zaklieštením) možný aj pitím čerstvého, tepelne neopracovaného ovčieho či kozieho mlieka alebo zjedením mliečnych výrobkov z takéhoto mlieka (označuje sa to ako alimentárna nákaza).

Ľuďom, ktorí nemajú očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, odporúča ÚVZ v prípade nepasterizovaných mliečnych výrobkov, najmä ovčieho a kozieho pôvodu, prevariť surové mlieko pred konzumáciou. Syr vyrobený zo surového mlieka je zas potrebné opiecť z oboch strán. Vírus kliešťovej encefalitídy sa ničí pri teplote 70 °C.

V roku 2023 bolo k 7.6.2023, hlásených 32 prípadov kliešťovej encefalitídy (zaklieštenie, alimentárna nákaza - t.j. po konzumácii tepelne nespracovaných výrobkov z infikovaného mlieka).

Najviac prípadov bolo priebežne hlásených z Banskobystrického a Trenčianskeho kraja.

Vlani ÚVZ zaznamenal najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. Počet prípadov presiahol číslo 200, ktoré bolo naposledy prekročené v roku 1960.

Aj počas leta evidovali viaceré epidémie, pri ktorých boli za pravdepodobný prameň nákazy považované výrobky z nepasterizovaného (ovčieho) mlieka.

Očkovať proti kliešťovej encefalitíde sa možno celoročne. Ideálne je však začať očkovanie štandardnou schémou už v zimných mesiacoch, kedy kliešte nie sú aktívne. V súčasnosti, za účelom rýchleho dosiahnutia ochrany (tá nastáva približne 14 dní po aplikácii druhej dávky vakcíny) je možné použiť zrýchlenú očkovaciu schému.

Následné preočkovanie je o tri roky po ukončení základnej schémy. Intervaly ďalších preočkovaní sú tri, resp. päť rokov v závislosti od zdravotného stavu a veku očkovanej osoby.


Viac k téme:

Ľudia s nebezpečnou kliešťovou encefalitídou, hospitalizovaní v trenčianskej nemocnici, sa zrejme nenakazili priamo od kliešťov