Úmrtnosť na rakovinu je na Slovensku jednou z najvyšších v celej EÚ!

Slovensko zaostáva za vyspelými krajinami EÚ prakticky na všetkých úrovniach starostlivosti o onkologických pacientov – od prevencie, cez skríning až po liečbu.

Zdroj: Freepik.com

Každoročne pribudne na Slovensku 40-tisíc novodiagnostigovaných pacientov s rakovinou, napriek tomu však dlhodobo zaostávme za vyspelými krajinami EÚ prakticky na všetkých úrovniach starostlivosti o chorých na rakovinu – od prevencie, cez skríning až po liečbu.

Ešte vo februári tohto roku zverejnila Európska komisia a Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) tzv. onkologické profily jednotlivých krajín EÚ.

Zo štatistík vychádza, že v počte úmrtí na rakovinu je Slovensko na treťom mieste po Chorvátsku a Maďarsku.

Podľa ďalších štatistík Európskej únie majú ľudia žijúci na Slovensku o 20% vyššiu pravdepodobnosť, že zomrú na onkologické ochorenie v porovnaní s priemerom EÚ.

Slovensko v boji proti rakovine zaostáva

Zástupcovia Európskej organizácie v boji proti rakovine a Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny tiež upozornili, že doposiaľ prijaté opatrenia v boji proti rakovine na Slovensku sú nedostatočné.

Najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu v rámci EÚ je rakovina pľúc. Na Slovensku dominuje kolorektálny karcinóm, rakovina pľúc, rakovina prsníka, pankreasu a prostaty.

Úmrtnosť na rakovinu v SR je jednou z najvyšších v celej EÚ, úmrtnosť mužov je o viac ako 25 % vyššia ako priemer EÚ, u žien je tento údaj o 15 % vyšší ako priemer EÚ.

Prvýkrát sa na Slovensku spojili domáci odborníci z oblasti onkológie s medzinárodnými lídrami, vrátane zástupcov pacientskych organizácií, odbornej verejnosti či politických reprezentácií so zámerom zadefinovať efektívnu stratégiu pre Slovensko v boji proti rakovine.

Cieľom je zastaviť negatívny trend úmrtí na rakovinu, zvýšiť záujem o prevenciu, zachytiť viac pacientov s rannom štádiu ochorenia a zlepšiť prístup k diagnostike a liečbe onkologických pacientov.


Viac k téme:

Onkológ: Pre pacientky s rakovinou prsníka máme k dispozícii z dostupných možností liečby len 10 %, sme doslova 10 rokov pozadu

Prezident Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti: V štatistikách sme na smutných priečkach v úmrtnosti na rakovinu hrubého čreva, riešenie máme pritom priamo pred očami