Veľký manuál opaľovania: čo potrebujete vedieť o opaľovacích krémoch, SPF a fototype kože?

Je bezpečné, ak sa natriete opaľovacím krémom, ktorý vám zostal z minulého roka? Koľko by ste ho mali minúť na jedno natretie a po akom čase krém prirodzene prestáva pôsobiť?

Zdroj: Freepik.com

Koža má síce prirodzenú schopnosť ochrany pred slnečným žiarením (stmavnutie ako prejav zvýšenej tvorby kožného pigmentu melanínu, ktorý je schopný pohltiť niektoré zložky slnečného žiarenia), ale to nestačí. Chronické poškodenie totiž nemusí byť viditeľné voľným okom tak, ako je to pri spálení, a môže sa prejaviť až po rokoch.

Nezabúdajte sa preto chrániť počas celého leta, ale aj v zimnom období počas pobytu vo vysokohorskom prostredí. Nevyhnutnosťou sú slnečné okuliare, vhodný odev, pokrývka hlavy a kozmetické výrobky na ochranu pred slnečným žiarením.

Pri výbere "slnečnej kozmetiky" si všímajte výšku ochranného faktora. Treba ho vyberať v závislosti od vášho fototypu, veku, času, ktorý chcete na slnku stráviť, predpokladanej intenzity slnečného žiarenia, ale i skutočnosti, či budete na slnku prvýkrát alebo opakovane.

Podľa platnej legislatívy musí byť na obale každého kozmetického výrobku, ktorý deklaruje ochranu pred slnečným žiarením, vyznačená kategória slnečnej ochrany: nízka ochrana (ochranný faktor 6, 10), stredná ochrana (15, 20, 25), vysoká ochrana (30, 50), veľmi vysoká ochrana (50+).

Čo je to SPF?

Ochranný slnečný faktor SPF (Sun protection factor) udáva, o aký násobok času po nanesení kozmetického výrobku na kožu si môžete predĺžiť pobyt na slnku bez rizika spálenia pokožky. Platí to jednorázovo. Aj keď sa natriete dvakrát po sebe vysokým ochranným faktorom, neznásobí sa jeho účinnosť ani dĺžka bezpečného pobytu na slnku.

POZOR: Ochranný faktor sa nespočítava ani nenásobí. Približne po troch hodinách prirodzene slabne jeho účinnosť!

V kozmetických výrobkoch sa v súčasnosti používajú dva typy filtrov. Fyzikálny filter tvoria mikrokryštály, ktoré po aplikácii výrobku na kožu vytvoria na koži súvislú vrstvu a tá funguje ako zrkadlo. Odrazí dopadajúce lúče a zabráni preniknutiu UVB žiarenia do kože.

Ďalším druhom je chemický filter, ktorý funguje ako absorbér. Ten pohltí UV žiarenie a absorbovanú energiu jednoducho premieňa na teplo.

Zdroj: Freepik.com

Dobré rady, ktoré sa vám zídu pri opaľovaní

  • ochranný faktor používaný na ochranu pred slnečným žiarením by mal mať minimálne dvojnásobnú hodnotu nameraného UV indexu

  • výrobky s chemickými UV filtrami je potrebné aplikovať 20 až 30 minút pred slnením

  • dávka naneseného výrobku sa znižuje po plávaní, osušení, ležaní na osuške spotení, preto treba aplikáciu opakovať niekoľkokrát, aj keď je výrobok označený ako vodoodolný

  • opaľovacie krémy majú väčšinou spotrebu 12 mesiacov od otvorenia. Neznamená to, že potom sú už úplne neúčinné alebo škodlivé, klesá však účinnosť filtrov. Preto sa neodporúča používať opaľovacie prípravky z minulého roka

  • privykajte kožu pomaly na dlhšie slnenie, aby si na slnko postupne zvykla. Prvé tri dni opaľovania používajte OF najmenej 15.

  • nepoužívajte pred slnením dezodoranty a vonnú kozmetiku – hrozí vznik neodstrániteľných pigmentových škvŕn

  • keď vyjdete z vody, pokožku osušte a natrite ochranným kozmetickým výrobkom, lebo kvapky vody na tele pôsobia ako zväčšovacie sklo

  • určité lieky v kombinácii so slnkom môžu vyvolať alebo zhoršiť alergické reakcie. Pri dlhodobom užívaní liekov sa poraďte s lekárom.

  • spáliť sa môžete aj pod nylonovými alebo textilnými prístreškami (slnečník), pretože tieto látky časť žiarenia prepúšťajú, ale aj v tieni, lebo časť UV žiarenia sa odráža. Pred spálením nie ste chránení ani vo vode (v hĺbke 50 cm pod hladinou zasahuje pokožku až 60 % slnečného žiarenia)

Poznáte svoj fototyp?

Ľudia reagujú podľa typu pokožky na slnečné žiarenie rozdielne. Človek by mal poznať svoj typ, aby mohol správne určiť dĺžku pobytu na slnku. Na celom svete sa rozlišuje šesť typov pokožky, pričom v Európe sa vyskytujú tieto štyri.

  • Fototyp I je charakteristický pre ľudí s veľmi svetlou kožou, ryšavými vlasmi a pehami
  • Fototyp II je bežný u ľudí so svetlou kožou aj vlasmi. Niekedy slabo pigmentuje, ale vždy sa opáli do červena
  • Pri fototype III je koža stredne svetlá, niekedy sa opáli do červena, zriedkavo sa spáli a vždy pigmentuje
  • Fototyp IV veľmi dobre pigmentuje a nikdy sa nespáli, majú ho ľudia s tmavou kožou aj vlasmi

Prečítajte si aj:

Dermatovenerologička: V 95% je rakovina kože spôsobená práve nadmerným UV žiarením


leiaesamy

Do you often play games? Recently I discovered that playing the above game on badicecream.io website is very interesting so I also share it with you.

ewinna

Však každý krém alebo akákoľvek kozmetika má na obale označenie, ako dlho môže byť otvorená a ako dlho sa môže používať, tak asi tomu je to všetko aj prispôsobené, aby ten opaľovák bol v pohode aj na ďalší rok, ak to tak vychádza.