Psychologička: Dovolenka je príležitosť na uvoľnenie stresu a obnovenie energie, čo je dôležité, ak chceme zabrániť vyhoreniu

Dovolenka a oddych od práce sú dôležité nielen z fyzického, ale aj z psychického hľadiska. Psychológovia zdôrazňujú niekoľko dôvodov, prečo je dôležité pravidelne si oddýchnuť a mať dovolenku.

Zdroj: Freepik.com

Správna rovnováha medzi pracovným nasadením a odpočinkom je kľúčová pre dlhodobú udržateľnosť a spokojnosť. Potvrdzuje to aj klinická psychologička Mgr. Barbara Budinská z Nemocnice AGEL Levice.

Dovolenka je veľmi dôležitá z viacerých dôvodov, ako napríklad redukcia stresu a vyhorenia. Práca v zdravotníctve môže byť veľmi náročná a stresujúca. Zdravotníci čelia často ťažkým emocionálnym výzvam. Dovolenka poskytuje príležitosť na uvoľnenie stresu a obnovenie energie, čo je dôležité pre zabránenie vyhorenia. Taktiež má dovolenka pozitívny vplyv na fyzické a psychické zdravie. Zdravotníci majú často nepravidelný rozvrh a málo času na regeneráciu. Dovolenka umožňuje lepšie regulovať spánkové vzorce a získať dostatočný odpočinok, čo prispieva k celkovému zdraviu,“ vysvetľuje klinická psychologička.

Zdravotnícky zamestnanci, ktorí majú dostatočný oddych, sú následne produktívnejší a efektívnejší v práci. Po návrate z dovolenky majú väčšiu čerstvosť, kreativitu a schopnosť lepšie sa sústrediť na svoje povinnosti.

Dovolenka taktiež poskytuje príležitosť pre relaxáciu zároveň podporuje duševné zdravie. V tom čase je možné sa venovať záujmom a aktivitám, ktoré jednotlivca napĺňajú a odvádzajú pozornosť od pracovných starostí.

Je potrebné si uvedomiť, že dovolenka je nevyhnutným aspektom celkového zdravia a blaha. Preto sa odporúča zabezpečiť si pravidelné obdobia oddychu, kedy si človek môže dopriať aktivity, ktoré ho bavia a napĺňajú, a pomáhajú pri psychickej a fyzickej regenerácií. S oddýchnutou mysľou a telom sa nové výzvy v pracovnom ale aj v osobnom živote môžu zvládať ľahšie,“ doplnila odborníčka.


Prečítajte si aj:

Po dovolenke opäť v práci? Psychológ radí, ako sa naštartovať

Neurologička o syndróme vyhorenia: Typickým príznakom je potreba neustále niečo robiť


ekbaskkeee

Antidepresíva bez predpisu - tonzes.com Účinek se dostavil už po několika málo dnech - lepší nálada, chuť do života, klidnější spánek a usínání. Určitě pomůže v těžším období na blbou náladu a mírné deprese. Mne pomohlo toto.