ÚVZ: Demencia je choroba, ktorá k normálnemu starnutiu nepatrí

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie patrí demencia Alzheimerovho typu medzi desať hlavných smrteľných ochorení, na Slovensku je ňou postihnutých približne 60 tisíc ľudí.

Zdroj: Freepik.com

Poruchy pamäti sú v starobe časté, no nie nevyhnutné, vyskytovať sa môžu už od stredného veku. Staroba je prirodzenou etapou ľudského života. Avšak demencia je choroba, ktorá k normálnemu starnutiu nepatrí.

Najčastejším typom demencie je Alzheimerova choroba, ktorá sa niekedy u pacientov vyskytuje aj v kombinácii s inými typmi demencie. Alzheimerova choroba má pomalý nástup.

Začína sa prejavovať poruchami krátkodobej pamäti. Ľudia, ktorí majú Alzheimerovu chorobu, majú často problém sa koncentrovať, zapamätať si nové informácie, sú menej schopní logicky myslieť alebo si vytvárať úsudok. Dlhodobá pamäť spočiatku zostáva zachovaná.

Postupne sa objavujú aj poruchy orientácie v čase a priestore. V pokročilejších štádiách pacienti prestávajú spoznávať svojich blízkych, nie sú schopní sa o seba postarať a vykonávať dennodenné aktivity, na ktoré boli zvyknutí.

Výživná strava, pravidelná fyzická aktivita, sociálna angažovanosť a duševne stimulujúce aktivity, to všetko pomáha zostať zdravými aj v starobe. Pomocou týchto faktorov je tiež možné znižovať riziko, respektíve oddialiť pokles poznávacích procesov v dôsledku starnutia a Alzheimerovej choroby.

Zároveň netreba zabúdať, že zdravie mozgu súvisí so zdravím srdca a riešenie cievnych problémov (najmä vysokého tlaku a vysokého cholesterolu) v strednom veku môže pôsobiť preventívne voči vzniku určitých typov demencií.

Alzheimerovu chorobu zatiaľ vyliečiť nevieme, ale existujú lieky, ktoré spolu s podpornou liečbou môžu vývoj ochorenia spomaliť. Starostlivosť o pacienta trpiacim týmto ochorením je veľmi náročná.

21.september je Svetový deň Alzheimerovej choroby. Tento deň je príležitosťou na zvýšenie povedomia o možnostiach prevencie a podpore kognitívneho zdravia.


Viac k téme:

5 jednoduchých spôsobov, ako znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby v každodennom živote