Epidemiologička upozorňuje: Kliešte môžu byť aktívne, pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov

Kliešte sú aktívne aj na jeseň, myslite na to pri pobyte v prírode. Chladné mesiace sú tiež ideálne na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, zabezpečíte si tým účinnú ochranu počas hlavnej sezóny kliešťov.

Zdroj: Freepik.com

Sezónna aktivita kliešťov má obyčajne dva vrcholy - na jar a na jeseň. Jesenná aktivita býva obvykle nižšia ako počas jarných mesiacov, závisí od vhodných klimatických podmienok.

Vlhko a vyššie teploty počas jesene kliešťom vyhovujú, pričom za daného počasia ľudia zvyknú chodiť do prírody - napríklad na huby. Kliešte môžu byť aktívne, pokiaľ teplota neklesne pod päť stupňov Celzia až do prvého snehu,“ priblížila epidemiologička MUDr. Jana Kerlik, PhD., z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Aj počas jesenných dní je preto namieste obozretnosť. Zvoľte primerané oblečenie (dlhé rukávy, dlhé nohavice zakasané do ponožiek), použite vhodný repelent a bezprostredne po návrate domov si poriadne skontrolujte pokožku a kliešťa ihneď opatrne odstráňte.

S príchodom chladných dní je následne vhodné zvážiť a naplánovať si očkovanie proti kliešťovej encefalitíde.

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je síce možné realizovať celoročne, no ideálne je začať očkovanie už počas zimných mesiacov pred zvýšenou sezónnou aktivitou kliešťov,” hovorí PhDr. Júlia Adamčíková, vedúca Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR.

Základné očkovanie totiž pozostáva z podania troch očkovacích látok, pričom prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia päť až dvanásť mesiacov po druhej. Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky.

Kompletné očkovanie chráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky. Protilátky sa vytvoria o desať až štrnásť dní po podaní druhej dávky.

Prevenciu kliešťovej encefalitídy nepodceňujte, k polovici októbra eviduje ÚVZ za tento rok už viac než 180 prípadov. Pre porovnanie, vlani zaznamenali 207 prípadov, čo bol najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov.


Viac k téme:

Parazitológ: Prichyteným kliešťom rozhodne netočte!

ÚVZ: Kliešťovou encefalitídou sa dá nakaziť aj z nepasterizovaných mliečnych výrobkov