Optik: Mnoho ľudí si nevšimne problémy so zrakom, kým sa nevyvinú do pokročilých štádií

Až tretina obyvateľstva nevidí dobre do diaľky. Predpovede uvádzajú, že v roku 2050 to bude až polovica Slovákov.

Zdroj: Freepik.com

Na väčšinu problémov spojených s očami existuje riešenie, kľúčová je prevencia. Slováci majú nárok na preventívne prehliadky u rôznych špecialistov zo zákona. Ďalšie získavajú ako benefit napríklad od svojej poisťovne.

Jedným z príkladov je aj bezplatné vyšetrenie zraku u optometristu, ktoré dokáže odhaliť vznikajúce či pokročilé problémy so zrakom.

Prevencia problémov so zrakom je kľúčová z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, mnohé očné choroby a problémy so zrakom, ako napríklad katarakta, glaukóm alebo degenerácia sietnice, majú tendenciu postupovať pomaly a bez výrazných príznakov vo svojich počiatočných štádiách.

To znamená, že mnoho ľudí si nevšimne problémy so zrakom, kým sa nevyvinú do pokročilých štádií, kedy je liečba ťažšia a môže byť už neskoro na obnovenie zraku,“ upozorňuje optik Martin Slaný.

Súčasná doba je zároveň typická tým, že nás núti nadmerne pozerať na strednú a blízku vzdialenosť. Samozrejme, pozeráme sa na televíziu, obrazovky počítačov a mobilov dennodenne sa pohybujeme v interiéroch. Naše oko pritom ľahšie ostrí na diaľku. Na blízko to zvláda len kratšiu dobu. Náš zrak ale dostáva zabrať i v kombinácii s ďalšími nástrahami.

To všetko výrazne vplýva na náš zrak a je potrebné to riešiť. V roku 2020 bola napríklad myopia (krátkozrakosť) v celosvetovej populácii zastúpená počtom 31,5 % osôb. Až tretina obyvateľstva nevidí dobre do diaľky. Predpovede uvádzajú, že v roku 2050 to bude až 50 %.

Prevencia je kľúčom k zachovaniu zdravia očí a zraku a je dôležité uvedomiť si, že i malé úsilie v prevencii môže mať veľký vplyv na celkové zdravie vašich očí. Z našich dlhodobých meraní vieme, že až tretina ľudí používa okuliare s nesprávnou korekciou či dokonca žiadnou, napriek tomu, že by ju potrebovali. To v praxi znamená, že si oči ešte viac namáhajú a prispievajú tak k postupnému zhoršeniu svojho videnia,“ dodáva optik.

V prípade začínajúcich či pokročilých zdravotných problémov je potrebné sa obrátiť na svojho optometristu, ktorý vie pomôcť s konzultáciou, prípadne poskytnutím alebo odovzdaním informácie, ktorého zdravotného špecialistu navštíviť. Na mnohé problémy potom existuje korekcia v podobe vhodných okuliarov či šošoviek, ktoré dokážu problémy so zrakom eliminovať.


Prečítajte si aj:

Očná lekárka: Chemické látky, prach a ultrafialové žiarenie sú len niektoré z faktorov, ktoré ohrozujú naše oči

Očné chyby u detí pomôže liečiť virtuálna realita