Vypočítajte si, či máte optimálnu váhu ku svojej výške.
Čierna baza je mimoriande zdravá, treba si však dávať pozor na to, ako ju konzumujeme. Surové bobule sú totiž mierne jedovaté kvôli obsahu sambunigrínu. Medzi jej účinné látky patrí astragalín, kyselina chlorogénna a jej deriváty, flavonoidy, organické kyseliny, antokyaníny (tie sú hlavným farbivom zrelých plodov).
Dnes očakávame od potravín všetko – úžasnú chuť, vhodnú výživu, dostupnú cenu, pohotovosť a bezpečnosť. Rovnako tomu je aj pri syroch. Môžu však syry spĺňať všetky tieto kritériá? Základnou zložkou syrov je tuk a soľ, no pri striedmej konzumácii patrí medzi významnú zložku zdravého jedálnička. Pozrite sa, čo všetko ešte obsahujú.
Ide o dynamickú rovnováhu medzi kyslými a zásaditými látkami v organizme, medzi ich tvorbou a vylučovaním. Aj menšie výkyvy tejto hodnoty majú pre organizmus závažné následky.
Minerálna voda môže obsahovať prirodzený oxid uhličitý, alebo nemusí. Môže byť však dodatočne oxidom uhličitým obohatená, tzv. sýtená alebo jej môže byť odobratý.