Vypočítajte si, či máte optimálnu váhu ku svojej výške.
Dnes očakávame od potravín všetko – úžasnú chuť, vhodnú výživu, dostupnú cenu, pohotovosť a bezpečnosť. Rovnako tomu je aj pri syroch. Môžu však syry spĺňať všetky tieto kritériá? Základnou zložkou syrov je tuk a soľ, no pri striedmej konzumácii patrí medzi významnú zložku zdravého jedálnička. Pozrite sa, čo všetko ešte obsahujú.
Vláknina predstavuje látku nevyhnutnú na dobré fungovanie čriev. Patrí medzi sacharidy, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami mnohých buniek a využívajú sa ako zdroj energie.
Ide o dynamickú rovnováhu medzi kyslými a zásaditými látkami v organizme, medzi ich tvorbou a vylučovaním. Aj menšie výkyvy tejto hodnoty majú pre organizmus závažné následky.
Hyperurikémia vzniká nadprodukciou alebo zníženým vylučovaním kyseliny močovej. Považuje sa za rizikový faktor kardiovaskulárnych chorôb, vysokého krvného tlaku a krvácania do centrálneho nervového systému. Jej najčastejším prejavom je akútny zápal kĺbov, najčastejšie palca nohy.
Oddávna sa med používal ako prírodné sladidlo a prostriedok pri liečení. Hojivé vlastnosti predurčili využitie medu ako základ tradičného ľudového liečiteľstva. Výskumy naznačujú, že med môže prispievať k zdravej výžive a vysvetľujú, prečo je použitie medu v liečiteľstve účinné.
Naturálna ryža je skvelá potravina vďaka tomu, že na rozdiel od klasickej bielej ryže neobsahuje len málo hodnotný škrob, ale aj podstatnú časť šupky a klíčku, ktoré obsahujú všetky dôležité živiny.
Pochádza zo Stredomoria a patrí k najstarším pestovaným potravinám. V starovekom Ríme bol považovaný za vzácnu vec, aj preto si nejedna rodina dala meno Cicero.
Len málo ľudí vie ako, čo, prečo a kedy raňajkovať a ešte menej to aj pravidelne robí. Raňajky optimálneho zloženia majú priaznivé účinky na organizmus. Zabezpečujú prísun energie, podporujú činnosť mozgu.