Brokolicový kiš s morčacím mäsom

Kiš, alebo správne quiche je tradičný slaný francúzsky koláč, ktorý sa vyznačuje svojou jemnosťou a tým, že (ako každé francúzske jedlo) dobre vyzerá. Väčšinou sa plní vajíčkami, rozmiešanými s mliekom, syrom, mäsom, morskými plodmi či rôznou zeleninou. Na jazyku sa príjemne rozplýva jemné cesto a popri ňom krásne vynikne chuť plnky.

Brokolicový kiš s morčacím mäsom Zdroj foto: Súkr. archív

My sme však tento francúzsky koláč trošku upravili a „poslovenčili ho“. Pýtate sa ako? Pridali sme tradičnú slovenskú bryndzu. Tá dodá koláču úžasnú chuť a na zjemnenie sme použili aj tradičnú kyslú smotanu. Nebojte sa, nie celý kelímok, len jednu lyžicu. Týchto tukov sa naozaj nemusíte báť, odporúčame dokonca aj napríklad 16-percentnú kyslú smotanu Treba však dodať, že 1 porcia tohto koláča obsahuje zhruba 30 g tuku. Čo je síce pomerne veľa, ale ak po zvyšok dňa nebudete jesť príliš veľa tukov, je to akurát.

Čo budeme potrebovať?

(na 4 porcie, okrúhla forma o priemere 22 cm)

Cesto:

Plnka:

  • hlávku brokolice

  • 100 g bryndze

  • 1 PL kyslej smotany

  • korenie

  • štipka soli

Postup

Brokolicu si nakrájame na ružičky a dáme variť do vriacej osolenej vody, až kým nezmäkne (zhruba 7-10 minút). Morčacie prsia si nakrájame na pásiky, osolíme a okoreníme z každej strany. Na panvici si rozpálime olej a morčacie prsia na ňu poukladáme. Opekáme zhruba 5 minút z jednej a 5 minút z druhej strany, kým nie je mäsko ružové.

Hotové mäso prikryjeme, aby nám veľmi nevychladlo a pripravíme si cesto. Zmiešame špaldovú múku so zmäknutým maslom, pridáme soľ a rukami vymiesime husté cesto. Rozvaľkáme a dáme do maslom vymastenej tortovej formy tak, aby bolo aj po okrajoch.

Uvarenú brokolicu ochladíme studenou vodou, dáme do misky a spolu s bryndzou ju rozmixujeme. Podľa chuti pridáme korenie a soľ. Nakoniec do tejto plnky pridáme ešte 1 PL smotany, aby sme chute trošku zjemnili. Túto plnku dáme na cesto a na jeho vrch poukladáme morčacie plátky mäsa.

Celý kiš dáme piecť do trúby na 180 stupňov a pečieme zhruba 25-30 minút, kým nie je cesto zlatisté. Podávame samostatne alebo napríklad so zeleninovým šalátom či jogurtovým dresingom.

Výživové hodnoty (1 porcia):

  • 509 kCal

  • 18,5 g bielkovín

  • 42,5 g sacharidov (7 g vláknina)

  • 30 g tukov


Vyskúšajte aj túto mäsovú pochúťku:

Mäsová roláda ochutená mladou pŕhľavou