Fotorecept: králik s olivami a šalviou

Králičie mäso patrí medzi najkvalitnejšie druhy. Králik je zásobárňou kvalitných proteínov, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Obsahuje minimum tuku, cholesterolu a kalórií. Disponuje jedinečnou chuťou a existujú desiatky spôsobov, ako králika chutne pripraviť.
Fotorecept: králik s olivami a šalviou

Veronika a Pavol z LUBIMEJEST | Zdroj: Shutterstock.com

Králik ako diétne mäso

Králičie mäso je so železnou pravidelnosťou označované za jedno z najdiétnejších druhov mäsa. Mnohí odborníci odporúčajú konzumáciu králičieho mäsa tým, ktorí trpia nadváhou, obezitou a tráviacimi problémami. Dôvodom je nielen minimálny obsah tuku a cholesterolu, ale aj bohatstvo kvalitných proteínov, zohrávajúcich pri chudnutí kľúčovú úlohu.

100 gramov vareného alebo duseného králika obsahuje približne 205 kalórií a 8,4 gramu tuku.

Bielkoviny nielen pre budovanie svalovej hmoty

V 100-gramovej porcii králika sa nachádza viac ako 30 gramov kvalitných proteínov. Slúžia nielen ku získavaniu aktívnej svalovej hmoty, ale sú dôležité aj pre boj s infekciami a hojenie rán.

Bohatstvo vitamínov skupiny B

100-gramová porcia králika pokryje takmer 55-percentnú potrebu vitamínov B3 a B12. Zastúpené sú aj ďalšie vitamíny z tejto skupiny – B2, B5 a B6. Béčka sú nápomocné pri riešení stavov ako sú vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi, bolesti kĺbov, nespavosť, nervozita, depresia, či migréna.

Meď, zinok a železo

Železo je nevyhnutné pre produkciu červených krviniek a zásobovanie organizmu kyslíkom, zinok posilňuje obranyschopnosť organizmu, ovplyvňuje produkciu hormónov a meď potrebujú cievy, nervy, kosti i šľachy.

Bonus v podobe nízkeho obsahu sodíka

Ľudia, ktorí majú problém s kardiovaskulárnym systémom a vysokým krvným tlakom, sa musia mať pred sodíkom na pozore! Králik je v porovnaní s ostatnými druhmi mäsa vhodný aj pri týchto ťažkostiach, pretože obsahuje nízku hladinu sodíka.

Využitie králičieho mäsa v kuchyni

Na minútkovú úpravu sa hodí mäso z chrbta alebo stehna, na varenie a dusenie sa používa najčastejšie predná polka. K najobľúbenejším častiam patria stehná, ktoré sa pečú, je možné ich konfitovať alebo vykostiť a pripraviť ako rezne. Najznámejšou úpravou je u nás zrejme králik na cesnaku podávaný so špenátom, skvele chutí pečený na horčici, jablkách alebo koreňovej zelenine. Podáva sa aj ako roláda so slaninou alebo v podobe mletej karbonátky.

Srdce, pečeň a obličky sa môžu podusiť na cibuľke alebo využiť na prípravu paštéty.


Vyskúšajte tiež:

Králik na zelenine (DIA)


Fotorecept: králik s olivami a šalviou

Suroviny (pre štyri osoby)

• 1 chladený králik, rozdelený na porcie

• soľ, korenie

• hladká múka na obalenie

• hrsť čiernych olív

• šalvia

• 4 strúčiky cesnaku

• 1 cibuľa

• 150 ml. suchého bieleho vína

• 100g koncentrovaného rajčinového pretlaku

• ciabatta ako príloha

Fotopostup prípravy králika s olivami a šalviou nájdete v galérii.