Leto verzus zima- chudnutie

Ročné obdobia sa neodrážajú len na ryske teplomera alebo farbe listov. Často ich pociťujeme aj v centimetroch na páse. Prečo v zime viac chutí a v lete sa zas ľahšie zhadzuje?

 

Zdroj foto: Shutterstock.com

Nemožno jednoznačne povedať, či je pre znižovanie hmotnosti vhodnejšie leto alebo zima. Každé z týchto období má svoje pre i proti. Z hľadiska metabolizmu je jedno, aké je vonku počasie. V chlade totiž organizmus spotrebuje energiu na tvorbu tepla a v lete ju vydáva na ochladzovanie.
V teplých mesiacoch majú ľudia zvyčajne viac energie, pretože je vonku dlhšie svetlo, ktoré podporuje bdelosť. Keď sa na jeseň a v zime stmieva skoro a rozodnieva neskoro, ľudské telo dostáva z okolitého prostredia informáciu, že má byť v pokoji, pretože tma znamená pre človeka spánok a nečinnosť. Z hľadiska aktívneho pohybu teda jednoznačne vedie leto, pretože máme väčšiu chuť sa hýbať, ale tiež nám príroda poskytuje oveľa dlhší úsek dňa, ktorý môžeme na športovanie využiť. Teplé počasie samozrejme láka von viac, ako to mrazivé, ale ani to nie je dôvod, prečo by ľudia mali cez zimu zaháľať. Všetko je len otázkou zvykov a pevnej vôle. Pri cvičení nie sme odkázaní len na prírodu - takmer všade sú k dispozícii fitness centrá, bazény, zimné štadióny a ďalšie športoviská. Vďaka tomu je možné cez zimu cvičiť rovnako intenzívne. Navyše je taký spôsob trávenia chladných, temných večerov najlepšou prevenciou nachladnutia, priberania a zlej nálady.

 

Zdroj foto: Shutterstock.com

V zime aj v lete na nás čaká mnoho nástrah, čo sa týka stravovania. V lete to je hlavne vysedávanie na záhradkách reštaurácií s pohárom alkoholu, grilovanie s priateľmi alebo lákavá zmrzlina na každom rohu. V zime na nás číhajú Vianoce, Silvester, cukrovinky, dlhé večery s čokoládou a vareným vínom a nedostatok čerstvej zeleniny v jedálničku. Navyše v momente, keď je človek unavený, vonku je skoro tma a doma nie je čo robiť, sa kalorické jedlo stáva povzbudenímpotešením.
Výhodou je, že sa ročné obdobia opakujú, preto sa môžete na to nadchádzajúce dobre pripraviť. Ak viete, že nie ste schopný v zime vytiahnuť päty z domu, tak pokojne cvičte doma. Stanovte si pevné dni v týždni a hodiny, kedy sa budete aktivite venovať a plán dodržiavajte. Snažte sa jesť dostatok tepelne upravenej zeleniny, chudého mäsa a komplexných sacharidov. Únavu či zlú náladu nezaháňajte hranolkami ani čokoládou, ale pohybom. V lete naopak využite každú minútu pekného počasia a športujte. Získate skvelú kondíciu, lepšiu náladu a prečistíte si hlavu. Nezabúdajte na ponuku sezónneho ovocia a zeleniny.

 

Zdroj foto: Shutterstock.com

Nesnažte sa cez zimu chudnúť na leto do plaviek- snažte sa celoročne pracovať na svojej kondícii a zdraví. To, že v zime zakryjeme telo kabátom, neznamená, že nepotrebuje starostlivosť, správnu výživu a pohyb. Imunitný systém človeka je v chladnom počasí viac zaťažovaný a kvalitným pestrým jedálničkom či pravidelným pohybom mu pomôžete najlepšie. Skúste sa miesto čísla na váhe zamerať na svoje zdravie a miesto sústredenia na kalórie sa sústreďte na živiny v potravinách. Hmotnosť sa potom prirodzene upraví, budete zdraví a bude vám jedno, či je práve plavková sezóna alebo nie.

Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii „Zdravotné cvičenia“ a na www.fithall.sk.