Ktoré potraviny nám pomôžu lepšie zaspať a čomu sa určite vyhnúť?

Nemôžete večer zaspať? Často preto siahate po pilulkách? Skúste to radšej inak. Zamyslite sa nad tým, čo večer konzumujete ako posledné, má to totiž veľký vplyv na kvalitu vášho spánku. Existujú potraviny, ktoré pomáhajú zaspať a tiež aj také, čo spánok kazia.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Toto si pred spaním pokojne dajte!

Banány

Podporujú spánok, pretože obsahujú horčík a draslík, ktoré upokojujú svalstvo. Taktiež sú tu sacharidy, ktoré nám pomôžu kvalitnejšie zaspať.

Čerešne

Látka melatonín, v nich obsiahnutá, kontroluje naše "vnútorné hodiny" a tak upravuje náš narušený biorytmus. Výskumy ukázali, že ľuďom, ktorí trpeli chronickou nespavosťou, sa po pravidelnej konzumácií čerešní spánok zlepšil. Čiže, ak si dáte večer kúsok čerešňového koláča, vypijete čerešňovú šťavu alebo len tak "podzobkáte" toto ovocie, váš spánok by mohol byť kvalitnejší.


Pozrite si i tento článok a spánku a strave:

Nemôžete spávať? Pomôžte si tou správnou stravou!

Mlieko

Pamätáte sa na to, ako nám v detstve dávali mamy pred spaním hrnček teplého mlieka? Mlieko obsahuje aminokyselinu tryptofán, ktorý sa v krvnom obehu zmení na serotonín. Niektorí ľudia veria, že tryptofán a serotonín pomáhajú zaspať alebo jednoducho upokojujú telo a to je potom náchylnejšie na spánok.

Sladké zemiaky

Vďaka obsahu komplexných sacharidov, ktoré podporujú spánok a takisto draslíka upokojujúceho svaly, je dobrou voľbou i k neskoršej večeri. Podobné účinky však majú i pečené zemiaky alebo aj fazuľa či papája.

Toto pred spaním nejedzte!

Tmavá čokoláda

Síce neobsahuje toľko kalórií ako napríklad tá mliečna, no táto má zase oveľa vyšší obsah kofeín, ktorý naše telo nabudí a prispie tak skôr k nespavosti ako k výdatnému spánku.

Kura

Nachádza sa v ňom priveľa proteínu a ten spôsobuje, že naše trávenie sa rozbehne a namiesto toho, aby sa naše telo zameralo na spánok, bude zamestnané trávením.

Víno

Alkohol spôsobí, že sa budete budiť zo spánku niekoľkokrát za noc. Len jeden pohárik vína alebo iného alkoholu zvýši množstvo času, počas ktorého budete v noci hore. Alkohol takisto zhoršuje chrápanie, takže pred spaním si doprajte radšej nelkoholické nápoje.


Prečítajte si viac o vplyve potravín na spánok:

Nemôžete spávať? Pomôžte si tou správnou stravou!