Prečo sa oplatí cvičiť bikram jogu?

Bikram joga (horúca joga) sa praktizuje v miestnosti s teplotou približne okolo 42 stupňov Celzia a vlhkosťou 40 percent. Pozostáva z 26 pozícií, ktoré trvajú asi 90 minút. Je síce namáhavejšia, ale o to účinnejšia!

bikram_joga_zena Zdroj foto: Shutterstock.com

Základné informácie

Táto joga sa začína zahrievacím dýchacím cvičením, nasleduje 24 pozícií a končí sa dýchacou pózou, ktorá eliminuje toxíny. Každá pozícia sa opakuje dvakrát a udržiava sa 30 sekúnd. Z pozície v stoji sa postupne prechádza do záklonov a tie neskôr vystriedajú pozície v predklone. Základom je zapotiť sa a zapracovať na svaloch a šľachách.
Pomocou Bikram jogy sa rozvíja každý z piatich aspektov ľudskej mysle:

  • viera
  • sebakontrola
  • odhodlanosť
  • koncentrácia
  • trpezlivosť

Ich rozvoj prináša duševnú vyrovnanosť a pokojnú myseľ.

Zmeňte svoj život s jogou!

Bikram joga je účinným prostriedkom ako bojovať proti únave, depresii a stresu, ktoré vyplývajú z rýchleho životného tempa. Odporúča sa minimálne desať lekcií mesačne, aby došlo k žiadanému efektu.
Začiatočníci by mali naviac absolvovať najskôr tri, takzvané vstupné lekcie, aby sa telo dostalo do jógových pozícií.


Máte tento problém? Cvičte jogu!

Nemôžete zaspať? Pomôže vám joga!

Pozor na dehydratáciu

Najlepšou prevenciou je príjem dostatočného množstva tekutín pred začiatkom cvičenia a po ňom. Pri nedostatku vody nemôže riadne fungovať mozog, svaly ani iné orgány. Najmenej dve hodiny pred cvičením je potrebné vypiť približne pol litra vody. **Počas cvičenia jogy treba pravidelne piť, a to i vtedy, ak nepociťujeme pocit smädu. **Po cvičení je treba zhodnotiť zmeny na telesnej váhe a prijať také množstvo tekutiny, aby sa váha vrátila do pôvodnej hodnoty.

Bikram joga a chudnutie

Pri správnej životospráve v kombinácii s jogou sa dajú zhodiť i nadbytočné kilogramy. Počas jednej lekcie "horúcej jogy" môže človek spáliť v priemere 450 kalórií. Hodnota spálených kalórií závisí samozrejme od intenzity cvičenia. Praktizovaním jógových pozícií (ásan) v teple spaľuje telo tuky efektívnejšie a rýchlejšie, pričom rozštiepený tuk sa počas cvičenia môže využiť ako energia.

Pravidelným cvičením sa reguluje metabolizmus v tráviacom systéme i v telových bunkách. Postupne sa normalizuje chuť do jedla a reguluje sa potreba príjmu potravy. Aby boli výsledky jogy viditeľné, treba cvičiť aspoň trikrát týždenne.

Výdatným potením, ktoré je súčasťou Bikram jogy nastáva detoxikácia organizmu, vylučovanie toxínov, ktoré zapríčiňujú mnohé ochorenia.


Pozrite si. Takto vyzerá cvičenie bikram jogy:

Zdroj videa: YouTube