Olivový olej je elixírom života. Nie však každý.

V oblastiach Stredozemného mora je olivový olej už štyritisíc rokov elixírom života. Patrí k najkvalitnejším rastlinným olejom. Sú v ňom zachované účinné látky, najmä ak je lisovaný za studena.
V oblastiach Stredozemného mora je olivový olej už štyritisíc rokov **elixírom života**. Patrí k **najkvalitnejším** rastlinným olejom. Sú v ňom zachované účinné látky, najmä ak je **lisovaný za studena** (prvé lisovanie, druhé a tretie lisovanie sa vykonáva za tepla, čo však ničí termolabilné esenciálne látky).

Znižuje cholesterol i krvný tlak

Olivový olej obsahuje množstvo mononenasýtených tukov, čím pomáha znižovať hladiny LDL-cholesterolu (zlý) a zvyšovať HDL-cholesterol, pomáha znižovať krvný tlak (prevencia cievnych mozgových príhod a infarktu), obsahuje látky s antioxidačným účinkom (prevencia nádorových ochorení). V kombinácii so zeleninou tvorí významný ochranný faktor pred rakovinou tráviaceho traktu. Pozitívne ovplyvňuje glukózový metabolizmus, je teda vhodný pre diabetikov a pripisujú sa mu aj detoxikačné účinky. Jediná lyžica olivového oleja redukuje cholesterol zvyšujúci sa po zjedení dvoch vajíčok a štyri až päť lyžíc výrazne zlepší krvný obraz pacientov so srdcovým infarktom. Ak dáme prednosť olivám a budeme ich konzumovať ako predjedlo, podporíme tým produkciu tráviacich štiav. Čítajte i o potrebe zdravých tukov pre náš mozog.

Antioxidanty

Antioxidanty v olivovom oleji môžu prispievajú k spomaleniu starnutia, ak ich ľudské bunky absorbujú v dostatočnom množstve. Za protirakovinovým a antioxidačným účinkom olív je potrebné hľadať fenoly, ktoré sú obsiahnuté aj v rovnako prospešnom červenom hrozne. Mnoho súčasných prác podporuje názor, že mediteriánska diéta, založená na panenskom olivovom oleji, súvisí so zdravým starnutím a dlhovekosťou. Tradičné stravovacie zvyky sa však v stredomorských krajinách postupne menia vplyvom globalizácie a westernizácie stravovania. Preto sa v týchto krajinách zvyšuje aj výskyt rizikových faktorov, najmä v mladej časti populácie. Naopak, v krajinách, ktoré postupne preberajú niektoré prvky mediteriánskej stravy do svojich stravovacích zvyklostí, má výskyt rizikových faktorov klesajúci trend.

Olivový olej obsahuje aj extrémne účinný antioxidant hydroxytyrosol, ktorý znižuje riziko rakoviny, cukrovky a srdcovo-cievnych ochorení.

Ako si vybrať ten správny?

Olivový olej je malý zázrak, treba si však dávať pozor na to, čo kupujeme. Nie každý totiž prospieva nášmu zdraviu. V obchoch sa stretneme aj s mnohými lacnými napodobeninami, ktoré majú od zdravého oleja naozaj ďaleko. Vyrábajú sa zo zvyškov olív či ich šupiek a v mnohých prípadoch sú zmesou rôznych druhov olejov. Niektoré z nich sú dokonca predávané v plastových fľaškách za veľmi nízku cenu, čo je dostatočným indikátorom ich ne/kvality. Najkvalitnejšie sú oleje z Talianska, no na Slovensku najčastejšie dostaneme práve tie zo Španielska, ktoré sú vhodné skôr na varenie ako do studenech kuchyne.

V EÚ poznáme tri akosti olivového oleja - **extra virgin** - extra panenský olivový olej, lisovaný za studena, ktorý je považovaný za najkvalitnejší a teda i najzdravší druh. **Virgin** - panenský olivový olej je tiež lisovaný za studena, no z menej kvalitných olív a **čistý olivový olej** je vyrábaných z najmenej kvalitných olív a vhodný je skôr na varenie ako do [studenej kuchyne.](https://www.zdravie.sk/clanok/39086/cicer)

Vyberajte si teda tie, ktoré sa predávajú v sklených fľašiach a sú zafarbené do tmava. Dôležitý je tiež dátum spotreby ktorý by nemal byť dlhší ako 18 mesiacov od jeho výroby, no všímajte si tiež akosť a krajinu pôvodu.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.