Ako sa bezpečne opaľovať ?

Slnečné žiarenie je v istej miere prospešné. Dôležité je vedieť určiť si správne fototyp vašej pokožky, ktorý vám určí čas vystavenia sa slnečným lúčom bez a s ochranným opaľovacím prípravkom.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Slnečné žiarenie je v istej miere prospešné. Podporuje rast nových buniek v pokožke, udržuje hormonálnu rovnováhu, imunitný systém a zlepšuje náladu. Žiareniu sa úplne vyhnúť nedá, ale mali by sme sa snažiť predísť jeho nadmernému pôsobeniu na náš organizmus.

Je dokázané, že už 20 minút denne na slnku postačí telu na tvorbu vitamínu D pre našu dennú spotrebu. Štúdie preukázali, že vitamín D môže zabrániť až 60% zo všetkých zhubných nádorov.

Slnečné spektrum

Teplé slnečné dni idú ruka v ruke s opaľovaním. Vystavenie ultrafialovému žiareniu (UV) je do vysokej miery zodpovedný za predčasné starnutie, vznik vrások na koži a v horšom prípade vznik rakovinoviny kože.

Slnko nás obdarúva tromi formami žiarenia**: infračervené a viditeľné svetlo** (sú pre nás najdôležitejšie, dodávajú nám svetlo a teplo), ultrafialové (môže byť pre nás nebezpečné podľa pôsobenia jeho vlnových dĺžok, UVC lúče majú najkratšiu vlnovú dĺžku, UVB strednú a UVA lúče majú najdlhšiu vlnovú dĺžku).

Každý z lúčov preniká cez atmosféru Zeme a pôsobí tak na naše zdravie. Najväčšiu intenzitu majú v čase od 10 do 15 hodiny.

UVC lúče sú absorbované ozónovou vrstvou, ktorá dobou vplyvom  exhalátov, freónov a iným znečistením stenčuje, a tým cez ňu prechádzajú a vplývajú na našu kožu. Ich vstrebávaním vzniká tvorba rakovinových buniek.

UVB lúče prenikajú do hlbších vrstiev kože, kde spôsobujú deštrukciu bunkových vrstiev. Pôsobením týchto lúčov sa narúša tvorba kožných tkanív (napr. elastín a kolagén), ktoré majú za následok tvorbu vrások a predčasné starnutie. Spôsobujú spálenie slnkom, narúšanie imunitného systému, sú zodpovedné za poškodzovanie bielych krviniek a rozvoj melanómu. Austrálsky vedci zistili, že vo väčšine ochranných opaľovacích prípravkoch sú použité nedostatočné ochranné prostriedky, i keď boli v odporúčaných koncentráciách proti UVB lúčom.

UVA lúče prenikajú do kože, kde sa nahromaďujú počas celého dňa. Sú viac škodlivé ako sa myslelo. Prenikajú aj cez sklo a plasty. Tieto lúče poškodzujú ochranné vrstvy oka, výsledkom môže byť  sivý zákal, porucha videnia. Vedci zistili, že UVA lúče spôsobili poškodenie DNA v hĺbke kože, vo vrstvách kde sa regeneruje, tým sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.

Najväčšia časť tela, ktorá je vystavená vplyvom slnečného žiarenia je pokožka (vrchná viditeľná vrstva kože). Je to naša ochranná vrstva pred vonkajším svetom. V jej spodných vrstvách sa tvorí látka melanín, ktorá pôsobí ako prirodzená ochranná funkcia pred nadmerným pôsobením UV lúčov. Ich genetická výbava určuje fototyp kože. Tým, že pokožka stmavne, spigmentuje. Nadmerným slnením sa tieto pigmentačné látky nestačia tvoriť a tým sa v koži začína chaos v podobe zmien DNA alebo mutácia buniek. Zhnednutie kože je jedným z hlavných prejavov  ako sa telo chráni samé pred slnkom.

Aký som kožný fototyp?

Čas, ktorý je vhodný pre slnenie bez spálenia kože závisí od typu pleti. Známych je šesť základných typov pleti, každý s rôznou mierou tolerancie na slnečné lúče. Limity pôsobenia slnka sú individuálne, čo je pre vašu kožu prospešné môže byť nebezpečné pre iných s rovnakým fototypom pleti.

Fototyp I

Ľudia so svetlou pokožkou a svetlými vlasmi (blond, ryšavé) by mali byť vystavený slnku bez spálenia 4 – 8 minút. Koža je extrémne citlivá, svetlá s minimálnym množstvom pigmentu. Už po10 minútovom pobyte na slnku koža reaguje začervenaním a lúpaním pokožky. Voľba ochranných prípravkov s vysokým faktorom SPF (40+) je nevyhnutná.

Fototyp II

Citlivosť na slnko je u ľudí tohto typu pleti je miernejšia. Sčervenanie pokožky dochádza po 10 – 20 minútovom opaľovaní sa. Zhnednutie pokožky je minimálne. Vlasy majú s orieškovo hnedým alebo s červeným sfarbením. Taktiež použitie ochranných prípravkov s vysokým faktorom SPF (30+) je nevyhnutné.

Fototyp III

Ľudia s tmavým tónom pleti a vlasov môžu zostať na slnku 20 – 30 minút bez spálenia. Pokožka neskôr zhnedne. Používajte ochranný faktor SPF 20+.

Fototyp IV

Ak máte prirodzene snedú pleť a hnedočierne až čierne vlasy vaša znášanlivosť slnečných lúčov je teda veľmi dobrá. Pokožka hneď zhnedne a citlivosť na slnečné žiarenie začína po 45 – 50 minútovom opaľovaní sa. Aplikujte SPF 10 - 15.

Fototyp V a VI

Veľmi tmavé rasy, etnické. Výborná znášanlivosť slnečných lúčov, žiadne začervenania.

Ako sa bezpečne opáliť bez spálenia?

  • Obohaťte svoju stravu o množstvo vitamínov, antioxidantov (betakarotén, vit. D, C, E, A).
  • Vyhýbajte sa ostrému slnku v čase od 11 do 15 hodiny.
  • Najlepším spôsobom ako dosiahnuť bezpečné a trvácne opálenie je postupné denné 15 minútové slnenie (čas je závislí od vášho fototypu pokožky).
  • Chráňte si pokožku. I pod mrakom či v tieni sa dá opáliť.
  • Držte sa odporúčaných časových dôb podľa fototypu. Opaľujte sa s rozumom (nadmerné slnenie vedie k predčasnému starnutiu a vzniku rakoviny kože).
  • Pre dosiahnutie vyššej ochrany pred slnkom nanášajte ochranný opaľovací prípravok najmenej 15 minút pred vystavením sa slnečným lúčom.
  • Aplikujte opaľovací prípravok s vyšším SPF a po dobe jeho ochranného pôsobenia si ho opäť naneste.
  • Aj vodeodolné opaľovacie prípravky strácajú svoju ochrannú funciu pri styku s vodou alebo s potom. Preto je lepšie si po plávaní opäť naniesť opaľovací prípravok.
  • Pokožku si dôkladne hydratujte.
  • Dopĺňajte tekutiny počas celého dňa aspoň 3 l denne.
  • Chráňte svoje telo odevom, prikrývkou hlavy a kvalitnými slnečnými okuliarmi.
  • Vyhýbajte sa parfumovanej kozmetike, niektorým liekom a syntetickým vôňam. Spôsobujú fotosenzibilitu, začervenania a nepríjemné svrbiace vyrážky.

Ako dosiahnuť perfektné opálenie?

  • Zadovážte si bezpečný prírodný ochranný slnečný prípravok s SPF faktorom poľa vášho fototypu kože.
  • Urobte si peeling pred aplikáciou opaľovacieho prípravku. Docielite tým rovnomerne opálenú pokožku.
  • Odstráňte prebytočné ochlpenie ešte pred opaľovaním. Po ňom by ste pokožku dráždili a bola by príliš citlivá a bolestivá.
  • Pravidelne hydratujte pokožku, telovými hydratačnými mliekami po opaľovaní. Pleť bude zamatová a svieža.
  • Počas opaľovania sa vyhnite používaniu make upu a parfumovanej kozmetike. Ten môže spôsobiť tvorbu pigmentačných fľakov a alergické reakcie.
  • Opaľujte sa postupne, dlhšie vám snedá pleť vydrží.
  • Podporte opálenie suplementáciou výživových doplnkov ako je napríklad betakarotén.
Lennyx

Pre nas je bioderma z notina jasny TOP. Chrani pred ovplyvnenim DNA slnecnym ucinkom a len ho rano natrieme a potom ideme k moru a okolo jednej prekremujeme a vecer po osprchovani natrieme len poopalovacim gelom a nic viac nepotrebujeme