Ako pôsobia ochranné opaľovacie prípravky?

Produkty určené na ochranu pred UV žiarením sú k dispozícií ako krémy, mlieka či oleje. Na trhu existuje už veľké množstvo rozličných ochranných výrobkov. Ktorý z nich je najvhodnejší, bezpečný a ako pôsobí?

Ochranné produkty proti slnečnému žiareniu sú špecificky rozdelené pre dojčatá, pre športovcov, vodeodolné alebo majú vysoký SPF ochranný účinok a ich obsah si často ani neprečítame alebo mu nerozumieme. Spotrebitelia, hľadajúci vysokú kvalitu ochranných slnečných výrobkov, by si mali vyberať tie bez obsahu podozrivých zložiek.


Pozrite si tiež:

Vyznáte sa v ochranných faktoroch na opaľovanie?
 


Aká je história?

Ak sú slnečné lúče škodlivé, čo používali ľudia v dávnych dobách na ochranu pred slnečným žiarením? Hovorí sa, že starí Egypťania si svoje postavenie preukazovali bledou pleťou, neustále sa chránili pred slnkom, pleť si potierali rôznymi olejmi s prirodzeným ochranným účinkom (napríklad avokádo, olivy, orechy).

Potraviny a rastlinné oleje používali ako najlepšiu voľbu pre kozmetickú ochranu proti vystavovaniu sa intenzívnemu slnečnému žiareniu. Tieto oleje obsahujú nielen ochranný faktor, ale aj esenciálne mastné kyseliny, ktoré sa cez kožu absorbujú do krvného riečišťa a vyživujú tak ostatné dôležité orgány.

Okolo roku 1920 sa zrodila myšlienka opálenej pokožky od slávnej módnej návrhárky Coco Chanel. O niekoľko rokov neskôr sa zrodilo podnikanie vo výrobe produktov poskytujúcich dostatočnú ochranu kože pred spálením a slnečným žiarením. Experimentovalo sa s rôznymi zložkami, a experimentuje sa dodnes. V uplynulých rokoch sa však polemizuje nad dlhodobým vplyvom používania chemikálií na kožu. Vynorila sa jedna z príčin rakoviny kože zvanej melanóm. Dnes je snaha prejsť na bezpečnejšie formy ochrany pred UV žiarením.

Výskumníci siahajú do starovekého spisu na stenách hrobiek a zanechaných výskumoch na papyrusoch s cieľom odhaliť dôležité skutočnosti o tom, ako starí Egypťania dokázali ochrániť ich pokožku pred škodlivými lúčmi slnka.

Čo sú ochranné opaľovacie prípravky?

Opaľovacie prípravky sú určené na ochranu pokožky pred škodlivými UV lúčmi. Toto žiarenie môže spôsobovať v istej miere predčasné starnutie a v horšom prípade rakovinu kože. Komerčne vyrábané opaľovacie prípravky zahŕňajú škodlivejšie chemikálie, viac ako je nutné. Koža môže absorbovať takmer všetko, čo je ďalším dôvodom prečo nechceme, aby nebezpečné chemikálie boli obsahom kozmetiky, ktorú používame dennodenne.

Výrobky s obsahom syntetických ochranných faktorov tvoria po penetrácií do pokožky nebezpečné zlúčeniny, namiesto ochranného účinku pred UV lúčmi. Prenikajú do hlbších vrstiev kože, kde sa kumulujú a tým povrch kože (pokožka) zostáva bez ochrany. Čím sa UV blokátory dostanú hlbšie, tým je naša koža vystavená nebezpečnejším chemickým rozpadom týchto syntetických zlúčenín. Toto má za následok vznik reaktivity kože (predčasné starnutie až rakovina). Množstvo kozmetických výrobcov na našom i zahraničnom trhu ponúka opaľovacie prípravky s obsahom nežiaducich syntetických zložiek, ktoré namiesto ochrany pred slnečným žiarením spôsobujú deštrukcie vrstiev kože.

Opaľovacie prípravky sú takzvané „chemické kokteily“. Vzhľadom k mnohým chemickým syntetickým prísadám, ktoré do nášho tela nepatria, narúšajú správne fungovanie kože.
 

Opaľovacie krémy

Zdroj: Shutterstock.com

Ako fungujú opaľovacie prípravky?

Kvalitné opaľovacie prípravky pracujú na báze absorbovania, rozptýlenia alebo odrážania väčšej časti UV lúčov z pokožky. Poskytujú jej chemickú bariéru, vytvoria takzvané fyzické okno na koži. Na regáloch v drogériách je množstvo typov opaľovacích výrobkov od krémov, mastí, gélov, tyčiniek až po spreje.

  • Opaľovací prípravok je emulzia formulovaná zložkami tak, aby sa zamedzil prienik čo najväčšieho percenta UV žiarenia.

  • Po aplikácií na pokožku, obsiahnuté molekuly prípravku vytvoria neviditeľnú ochrannú vrstvu, chrániacu pred prenikaním slnečného žiarenia hlbšie do kože.
     

Ochranné opaľovacie prípravky proti slnečnému žiareniu majú široký účel pôsobenia na kožu:

  • Pomáhajú pleti udržať prirodzenú vlhkosť a mastnosť, ktoré sa môžu stratiť v dôsledku vystavenia slnečným lúčom.

  • Kvalitný opaľovací prípravok chráni pokožku pred vplyvom UV žiarenia.

  • Chránia nás pred spálením.

  • Pomáhajú predchádzať ďalšiemu poškodeniu kože, vzťahujúce sa na pôsobenie slnečných lúčov.

  • Udržujú pleť pružnú a pevnú .  

Ako správne aplikovať opaľovací prípravok pre rovnomerné opálenie?

  • Vytvorte si dennodennú rutinu nanášania ochranného opaľovacieho prípravku.

  • Zvoľte si ochranný opaľovací prípravok, ktorý vám najviac vyhovuje pri aplikácií (krém, sprej, olej, gél).

  • Používajte správny ochranný faktor a prípravok s rozsiahlou UV ochranou (UVA,UVB).

  • Nanášajte opaľovací prípravok rovnomerne na celé telo.

  • SPF faktor určuje dobu pôsobenia ochrany na váš fototyp pokožky, dodržujte časové rozmedzie ochrany.

  • Žiaden opaľovací prípravok neumožňuje celodennú ochranu pred UV žiarením ani schopnosť odolať vode, preto je dôležité opakovať aplikovanie ochranného prípravku.

  • Vyhnite sa vniknutiu prípravku na sliznice a do očí.

  • Deti majú obzvlášť citlivú pleť, je potrebné ochranný opaľovací prípravok nanášať častejšie a s čo najvyšším ochranným faktorom (SPF).

Dôležitá ochrana pred slnečným UV žiarením pre dojčatá a batoľatá

Platí všeobecné pravidlo, deti do pol roka by sa nemali vôbec vystavovať slnečnému žiareniu a nemali by sa nanášať na ich pokožku ochranné opaľovacie prípravky. Ich pokožka nie je schopná tolerovať chemické látky v opaľovacích prípravkoch a tvorba pigmentu nie je dostatočne vyvinutá, preto by malo byť malé dieťa mimo dosahu slnečných lúčov. Deťom je potrebné sa pobytu na slnku vyhýbať. Ak to nie je možné, zabezpečte aplikáciu prípravku pre UV ochranu na celé telo rovnomerne, odejte dieťa do ľahkých materiálov svetlých farieb a umožnite dieťaťu byť na tienistom mieste.

Aké zložky by v mojom opaľovacom prípravku nemali byť obsiahnuté?

Syntetické blokátory UV žiarenia

Napríklad Oxybenzon, Benzophehone-3,-2, Octy Salicylate, PABA. Prenikajú do hlbších vrstiev kože a krvným riečišťom sa dostávajú do krvného obehu, narúšajú endokrinný systém. V tele sa kumulujú, spôsobujú deštrukcie buniek, čo vedie k degenerácií a rakovine.

Chemické emulgátory

Napríklad Karbomer 940, Triethanolamine, Gycerol Dilutate, Polyakryl Acid, Octyl Stearate, Stearic Acid, Cethylalcohol, PEG, Laureth, Polysorbates. Napomáhajú spojiť vodu s olejom a opačne, pórmi sa dostávajú do kože, kde spôsobujú ničenie kožných buniek.

Konzervačné látky

Napríklad Formaldehyd, Methylparabene, Ethylparabene, Propylpharabene, Močovina, PEG, Polysorbates. Narúšajú hormonálne rovnováhu, niektoré z nich sa správajú ako estrogény, ich nadprodukcia zapríčiňuje rakovinu.

Ropné produkty

Napríklad minerálne oleje, Parafinum liquidum, Petroleatum, Cyclomethicone, Izopropyl, Silikon. Spôsobujú obalenie pokožky ako obal z umelej hmoty, znemožňujú dýchacie funkcie kože, a tým nastáva jej zatoxikovanie, čo vedie k dermatologickým problémom.

Syntetické vône a farbivá

Napríklad Toluene, FD&C alebo D a No. (napr. FD&C Red No.6 – číslo určuje pôvod farby),(vdýchnutím alebo absorbovaním pokožkou spôsobujú alergické reakcie, v tehotenstve sú nebezpečné pre plod, látky sú karcinogénne).

Nanočastice

Napríklad Nano-titanium dioxide, Nano-zink oxid. Niekoľkotisíckrát zmenšené čiastočky týchto zložiek prenikajú hlboko do pokožky a kumulujú sa v nej, zapríčiňujú deštrukcie vrstiev kože.

Žiaľ väčšina komerčne vyrábaných opaľovacích prípravkov obsahuje syntetické chemické zložky, ktoré by tam nemuseli byť. So zvýšením povedomia o používaní syntetických chemických látkach v kozmetických produktoch a ich negatívnych účinkoch, sa kladie väčší dôraz na výskum prírodnej alternatívy ochranných prípravkov proti škodlivým slnečným lúčom.

Mnohí sa sťažujú na alergické reakcie vyvolané opaľovacími prípravkami. Ak máte citlivú pleť, pozrite sa na váš opaľovací prípravok. Alergické prejavy vám môžu zapríčiniť napríklad zložky ako je PABA alebo zložky, ktoré znemožňujú upchávať póry (nekomedogénne).

Matka príroda nám poskytuje množstvo látok, ktoré majú ochranný charakter proti UV žiareniu. Akceptujme teda tieto unikátne zložky i v starostlivosti o našu krásu. Je to spôsob, ako udržať našu kožu zdravú a predchádzať tým starnutiu nielen pokožky, ale celého nášho organizmu.


Nezabudnite si prečítať: Vyznáte sa v ochranných faktoroch na opaľovanie?

tekvicka-micka

My máme najradšej tento notino. sk/bioderma/photoderm-kid-ochranny-sprej-pre-deti-spf-50/ a používam ho aj na seba aj na deti, je super :-) vodeodolný hlavne