Zdravotné komplikácie pri celiakii

Zdravotné komplikácie pri celiakii vznikajú najmä vtedy, ak sa pacient s celiakiou nelieči vhodnou diétou. Pri celiakii môžu chýbať vitamíny a prvky ako vápnik a iné potrebné zložky, čo sa následne prejaví ako osteoporóza, anémia a podobne.

Najzávažnejšie zdravotné dôsledky pri celiakii si spôsobí pacient nedodržiavaním bezlepkovej diéty.

Najbežnejšie problémy, ktoré sa môžu prejaviť:

  • bolesti brucha

  • menší vzrast

  • anémia

  • poruchy menštruačného cyklu

  • Osteoporóza - pokiaľ sa nevstrebáva v organizme dostatok vápnika, môže vzniknúť osteoporóza, ktorá má ako sprievodný znak ľahšiu lámavosť kostí .

  • Nedostatok minerálov vedie u detí aj dospelých k odvápňovaniu kostí a k vývoju rachitídy.

  • úbytok na váhe

Pri nedodržiavaní vhodnej stravy dochádza k:

  • nedostatočnému obsahu (deficitu) vitamínov rozpustných v tukoch D, A, K

  • Chýbajú aj vitamíny zo skupiny B, a to tiamín a riboflavin.

  • Môže byť nedostatok kyseliny listovej a niacínu.

  • Až tretina pacientov máva znížený obsah železa, medi a horčíka v krvi (a to sa vyskytuje aj v prípadoch, keď pacienti prešli na bezlepkovú diétu).


Prečítajte si tiež:

Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané

Ako postupovať pre odstránenie problému?

U novodiagnostikovanej celiakii je vhodné začať podávať umelé vitamíny cez ústa (perorálne) až 2 – 3 mesiace po začatí liečby celiakie. Pokiaľ je nedostatočnosť vitamínov príliš veľká, môžu sa vitamíny podávať injekčnou formou.

Pri nábehu na osteoporózu (rednutie kostí) sa podáva vitamín D a vápnik. Anémiu upravujeme podávaním preparátov železa. Pri nedostatku zinku podávame tento prvok vždy po jedle, aby sa nezaťažil tráviaci trakt.

Pri celiakii je vhodné obohacovať stravu špeciálnymi výživovými prípravkami, ako sú Nutrisol, Nutridrink, Ensure. Okrem možnej medikamentóznej liečby si sami môžeme upraviť stravu tak, aby bola bohatá na vápnik.

Denné množstvo vápnika, ktoré by sa malo prijímať:

Dojčatá do 6 mesiacov  400 mg
Dojčatá od 6 mesiacov do 1 roka  600 mg
Deti od 1 do 5 rokov   800 mg
Deti od 6 do 10 rokov 800 – 1200 mg
11 - 24 rokov     1200 – 1500 mg
Muži 25 – 65 rokov  1000 mg
Muži nad 65 rokov  1500 mg
Ženy 25 – 50 rokov  1000 mg 
Ženy nad 65 rokov  1500 mg
Gravidné ženy  1200 – 1500 mg

Potraviny so zvýšeným obsahom vápnika:

Tvrdé syry    400 – 1000 mg/100 g
Sezamové semienka   780 – 840 mg/100 g
Baldovská minerálne voda   430 mg/100 g
Mandle  252 mg/100 g
Jogurt  200 – 250 mg/100 g
Lieskovce   225 mg/100 g
Kučeravý kel   230 mg/100 g 
Kravské mlieko    117 – 119 mg/100 g

Pre potreby organizmu sa v organizme má nahromadiť (akumulovať) 1 – 1,2 kg vápnika. Denné vstrebávanie je 100 – 180 mg vápnika.

Pred umelým podávaním vitamínov D a vápnika je vhodné poradiť sa najprv s lekárom. Tým sa zabráni predávkovaniu D vitamínom. Lekár usmerní aj postup, ako brať vápnik, napríklad, že sa vápnik ako liek nemá zapíjať mliekom.


Literatúra:

  • Celiakia choroba a základ výživy. Autor: K. Rimárová, E. Majorová, V. Lovayová, 2011,

  • Združenie rodičov a priateľov detí a mladistvých s celiakiou Košice

  • Nadácia UPJŠ Košice

  • Nestlé Slovensko s.r.o.


Prečítajte si aj tento článok:

Ktoré potraviny sú pri celiakii zakázané